Foto: Pexels

Odjeću je najbolje sušiti na svježem zraku, ali na jedno morate paziti

Autor: F.F

Preporučljivo je sušiti odjeću vani na svježem zraku jer će se brzo osušiti i izbjeći ćete oštećenja koja mogu nastati u sušilici. Međutim, važno je paziti da osjetljivi komadi odjeće, kao što su oni s elastinom, ne budu izloženi izravnom suncu jer to može naštetiti materijalu.

Elastin je elastomerni polimer koji se koristi u proizvodnji tkanina kako bi im dao elastičnost i fleksibilnost. On omogućuje odjeći da se rasteže i vraća u prvobitni oblik bez oštećenja, prenosi Klix.ba.

Kada je odjeća napravljena od materijala koji sadrži elastin, važno je paziti da se ne suši na izravnom suncu jer izlaganje suncu može uzrokovati oštećenje elastina te izgubiti svoje elastične osobine. Stoga je preporučljivo sušiti takvu odjeću u hladu kako bi se očuvala njezina kvaliteta i trajnost.

Foto: Pexels

Obratite pozornost na znakove

Prije sušenja, trebali biste provjeriti oznake na etiketi odjeće. Kvadrat s krugom označava dopušteno sušenje u sušilici, a točkice unutar kruga označavaju temperaturu sušenja – jedna točka za nisku temperaturu, dvije za normalnu.

Vodu nikada ne bi trebali zagrijavati u mikrovalnoj: Može doći čak i do ‘eksplozije’

Kvadrat s vodoravnim i okomitim crtama označava sušenje na zraku: jedna vodoravna crta znači sušenje položene odjeće, a jedna okomita crta znači sušenje odjeće obješene na vješalici. Dvije vodoravne crte označavaju sušenje na ravnoj površini u sušilici.




Ako se u gornjem desnom kutu kvadrata nalazi crta, to ukazuje da odjeću treba sušiti u hladu, a ne direktno na suncu.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.