Unsplash

Nutricionisti tvrde da se želja za hranom može spriječiti OVOM neobičnom metodom

Autor: Iva Hanzen

Neki nutricionisti tvrde da se želja za hranom može spriječiti tako da se vizualiziramo u nekoj aktivnosti koja nam godi. Ova nam se tvrdnja može činiti neobičnom na prvu, ali još je istraživanje časopisa Appetite iz 2011. otkrilo da je, kada vas pogodi snažna žudnja za nekom hranom, učinkovit način smanjivanja njezina intenziteta, vizualiziranje sebe kako sudjelujete u omiljenoj aktivnosti koja uključuje što više osjetila.

Unsplash

Razmišljajući o tome kako se želite osjećati, kako želite izgledati, kako želite postojati u svijetu, na vrlo vizualan, osjetilno aktivan način, počet ćete doživljavati takvu vrstu užitka, bez potrebe da ti osjećaji moraju biti uključeni jedenjem određene vrste hrane, tvrde nutricionisti.

Unsplash

Zato umjesto da automatski posežete za  popodnevnim komadićem čokolade ili zdjelom čipsa kasno navečer, uzmite kratak mentalni odmor. Probajte se zamisliti kako šećete prekrasnim poljem visoke trave okupane toplom sunčevom svjetlošću. Osjetite kako vam povjetarac  miluje lice i kožu. Udahnite duboko i polako te osjetite miris svježe trave. Poslušajte cvrkutanje ptica na drveću. A kad ste već tu, zamislite sebe kako uživate u tom prostoru. Dopustite se da se vidite odmorne, opuštene i odjevene u odjeću zbog koje se u vlastitoj koži osjećate jako dobro ili gole ako želite, objašnjavaju nutricionisti te tvrde kako prakticiranje takve vrste meditacije otklanja mnogo žudnje.

Unsplash

S druge strane, katkad je u redu pojesti čokoladu, uživati u svakom zalogaju i jednostavno nastaviti sa životom vjerujući da si u svakom trenutku  dajete ono što vam treba. Ono što istraživanje časopisa Appetite tvrdi je da žudnje za hranom gube svoju moć nad nama kad u život uključimo više užitka, emocionalnog, tjelesnog pa čak i zamišljenog.

Autor:Iva Hanzen
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.