Ilustracija

Najbolja hrana za zdravlje očiju! Ove četiri namirnice poboljšat će vam vid

Autor: Zlatko Govedić

Vid s vremenom slabi pa je dobro da na vrijeme prilagodite prehranu. Postoje namirnice koje vam mogu pomoći da zaštitite svoje oči i poboljšate vid.

Školjke

Školjke su namirnice prepune cinka. Taj je mineral neophodan za zdravlje očiju, a naći ćete ga još u grahu, orašastim plodovima i govedini… Preporučuje se 40 do 80 mg dnevnog unosa.

Sok od naranče

Naranča je odličan izvor vitamina C. Može smanjiti rizik od katarakte te poboljšava očni tlak. Šalica limunade ili dvije šalice soka od naranče zadovoljit će potreban dnevni unos tog vitamina.

Kikiriki

Ključni sastojci kikirikija su omega 3 masne kiseline kao i vitamin E. Osobe koje imaju niske razine omega 3 masnih kiselina mogu razviti bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, dok oštećenja krvnih žila mrežnice koja mogu uzrokovati sljepilo. Vitamin E odgađa pojavu mrene.




Kelj

Kelj je bogat zeaksantinom i luteinom, antioksidansima koji se također nalaze u očima. Kelj i lisnato povrće slično njemu zapravo štite mrežnicu oka.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.