Pinterest

KLJUČ JE U PREHRANI! Evo kako ćete znatno smanjiti rizik od moždanog udara!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Prehrana koja se temelji na povrću, voću i ribi smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, tvrde stručnjaci. Za takav učinak trebali biste jesti i više od pet ribljih obroka tjedno. Određene namirnice zbog svojih aktivnih sastojaka ne samo da hrane mozak i poboljšavaju pamćenje nego mogu i spriječiti nastanak oštećenja mozga te ga dugoročno održati vitalnim.

Stručnjaci preporučuju zdrav način prehrane u kojem dominiraju nezasićene masti, ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća, prehrana bogata neprobavljivim biljnim vlaknima s mnogo ribe, pogotovo plave, i čaša crnog vina uz obrok.

Mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, a studija u kojoj je sudjelovalo 750 000 ispitanika pokazala je da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od moždanog udara za 36 posto.

S druge strane, za poboljšanje pamćenja i koncentracije posebno se naglašava važnost šumskog voća, orašastih plodova, tamne čokolade s više od 70 posto kakaa i zelenog čaja.

Riba se smatra jednim od najvrednijih izvora proteina koji sadrže nezasićene masne kiseline te vitamine, posebno D i B. Smanjenje ukupnog rizika od moždanog udara može se očekivati ako se riba jede jedanput tjedno, a više od pet ribljih obroka tjedno smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, kažu stručnjaci.

Mozgu je važno i da je stalno hidriran pa stručnjaci savjetuju da tijekom dana pijete dovoljno vode, barem dvije litre.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.