Klasične vs. moderne garniture za vaš dom
KLJUČ JE U PREHRANI! Evo kako ćete znatno smanjiti rizik od moždanog udara!
Prehrana koja se temelji na povrću, voću i ribi smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, tvrde stručnjaci. Za takav učinak trebali biste jesti i više od pet ribljih obroka tjedno. Određene namirnice zbog svojih aktivnih sastojaka ne samo da hrane mozak i poboljšavaju pamćenje nego mogu i spriječiti nastanak oštećenja mozga te ga dugoročno održati vitalnim.
Stručnjaci preporučuju zdrav način prehrane u kojem dominiraju nezasićene masti, ulja, pogotovo maslinovo ulje, mnogo voća i povrća, prehrana bogata neprobavljivim biljnim vlaknima s mnogo ribe, pogotovo plave, i čaša crnog vina uz obrok.
Mediteranska prehrana blagotvorno djeluje na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, a studija u kojoj je sudjelovalo 750 000 ispitanika pokazala je da konzumacija voća i povrća smanjuje rizik od moždanog udara za 36 posto.
S druge strane, za poboljšanje pamćenja i koncentracije posebno se naglašava važnost šumskog voća, orašastih plodova, tamne čokolade s više od 70 posto kakaa i zelenog čaja.
Riba se smatra jednim od najvrednijih izvora proteina koji sadrže nezasićene masne kiseline te vitamine, posebno D i B. Smanjenje ukupnog rizika od moždanog udara može se očekivati ako se riba jede jedanput tjedno, a više od pet ribljih obroka tjedno smanjuje rizik od moždanog udara za 30 posto, kažu stručnjaci.
Mozgu je važno i da je stalno hidriran pa stručnjaci savjetuju da tijekom dana pijete dovoljno vode, barem dvije litre.
ZADNJE VIJESTI
Pomicanje sata može znatno utjecati na vaše zdravlje: Na udaru su ove skupine ljudi
Sa samo dva prirodna sastojka napravite sprej koji pomaže protiv alergija: Evo i gdje ga koristite
Ovih pet svakodnevnih navika mogu dovesti do čira na želucu: Prvi simptom je neugodno ‘peckanje’