Kava direktno uzrokuje nesanicu

Autor: A.B.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Klinike za spavanja, kažu da su svi ispitanici koji su koristili kofein prije spavanja, izgubili barem jedan sat sna – prateći upozorenja da se ne kava ne pije nakon 17 sati.

Bez obzira pijete li ju na brzinu, uz alkohol ili uz kolače, kava je piće koje će vam zasigurno napraviti obrok kompletnim. Međutim, kasno noćne šalice kave, mogu vam ukrasti san nekoliko noći za redom. Prema znanstvenicima, čak iako popijete dvije ili tri šalice kave šest sati prije spavanja, zasigurno će vas koštati sna.
Znanstvenici s Wayne State sveučilišta u Michiganu, pratili su navike spavanja kod 12 ispitanika kojima su davali tablete koje su sadržavale 400 mg kofeina – ekvivalent dvjema ili trima šalicama kave. Preko četiri dana ispitanici su uzimali svoje doze tri do šest sati prije spavanja, dom su neki uzimali nakon što ugase svjetla. Jedna od tri dnevne tablete su bile placebo tablete bez kofeina, dok su jedan dan ispitanicima dali sve tri placebo tablete.
Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Klinike za spavanja, kažu da su svi ispitanici koji su koristili kofein prije spavanja, izgubili barem jedan sat sna – prateći upozorenja da se ne kava ne pije nakon 17 sati. Psihijatar i profesor Christopher Drake s Wayne State sveučilišta u Michiganu kaže: ”Pijući kavu na putu do doma kada idete s posla može ostaviti vrlo neugodne posljedice na vaš san isto kao i da ste popili kavu netom prije spavanja. Ljudi su skloni tome da zanemare loše posljedice kofeina kada piju kavu poslijepodne’.
Poremećaj u spavanju praćen je subjektivno, po standardima kako ispitanici inače spavaju, kakve su im navike. Doktor Safwan Badr, rekao je: ”Stručnjaci koji prate san uvijek pretpostavljaju da je problem kod nesanice neka količina kofeina. Ova studija jasno pokazuje da se trebaju usvojiti upozorenja o tome da se izbjegava kofein jer veća količina može definitivno uzrokovati nesanicu.” Rezultati su pokazali da se općenito treba izbjegavati kofein nakon 17 sati popodne.

Isto tako, pokazano je u studijama da nekontrolirana konzumacija kofeina može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju.

 

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.