FOTO: Pixabay

Jeste li primijetili bijele pruge na piletini? Stručnjaci otkrili je li takvo meso sigurno za jelo

Autor: T. Š.

Od raznih videa i fotografija na društvenim mrežama koje nam prikazuju trikove kako prepoznati zdravo i svježe meso, našli su se i oni koji djeluju poprilično uznemirujuće. Među inima, našla su se i pileća prsa i bijele bruge koje viđamo na njima, a stručnjaci pojašnjavaju o čemu je riječ i je li takvo meso sigurno za konzumaciju.

Iako je studija sa Sveučilišta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila da će većina radije kupiti piletinu bez bijelih pruga, voditelj Odjela za peradarstvo i profesor na Sveučilištu Georgia Todd J. Applegate, pojasnio je da je riječ tek o mišićnim vlaknima.

“Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna”, objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju svega jedan do 2,5 posto masti.

Njegove riječi potvrdili su i članovi američkog National Chicken Councila koji napominju da ‘bijela pruga nije nikakav pokazatelj kvalitete ili nekvalitete mesa pilećih prsa’, a ima ju ukupno između 12 i 43 posto svih ptica.

Ipak, čini se da ljudska intuicija i nije toliko pogriješila. Naime, kad je u pitanju piletina s mišićnim vlaknima, Applegate je za Real Simple rekao da trakice mogu eventualno utjecati na to koliko će tekućine prsa upiti ako ih marinirate, a i tu je razlika ima li ona prugice ili ne zanemariva ili ‘vrlo suptilna’, prenosi Večernji list.

Autor:T. Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.