Hrvati ovu hranu obožavaju, a stručnjaci upozoravaju: ‘Jako šteti vašem srcu’
Jeste li primijetili bijele pruge na piletini? Stručnjaci otkrili je li takvo meso sigurno za jelo
Od raznih videa i fotografija na društvenim mrežama koje nam prikazuju trikove kako prepoznati zdravo i svježe meso, našli su se i oni koji djeluju poprilično uznemirujuće. Među inima, našla su se i pileća prsa i bijele bruge koje viđamo na njima, a stručnjaci pojašnjavaju o čemu je riječ i je li takvo meso sigurno za konzumaciju.
Iako je studija sa Sveučilišta Arkansas i A&M u Teksasu otkrila da će većina radije kupiti piletinu bez bijelih pruga, voditelj Odjela za peradarstvo i profesor na Sveučilištu Georgia Todd J. Applegate, pojasnio je da je riječ tek o mišićnim vlaknima.
“Iako ne leti, perad ima prsne mišiće predviđene za let i u njima nastaju takozvana brza mišićna vlakna”, objasnio je Applegate i dodao da upravo zbog mišića pileća prsa imaju svega jedan do 2,5 posto masti.
Njegove riječi potvrdili su i članovi američkog National Chicken Councila koji napominju da ‘bijela pruga nije nikakav pokazatelj kvalitete ili nekvalitete mesa pilećih prsa’, a ima ju ukupno između 12 i 43 posto svih ptica.
Ipak, čini se da ljudska intuicija i nije toliko pogriješila. Naime, kad je u pitanju piletina s mišićnim vlaknima, Applegate je za Real Simple rekao da trakice mogu eventualno utjecati na to koliko će tekućine prsa upiti ako ih marinirate, a i tu je razlika ima li ona prugice ili ne zanemariva ili ‘vrlo suptilna’, prenosi Večernji list.
ZADNJE VIJESTI
Mario iz Zagreba na oku primijetio sumnjivu točku: ‘Kod liječnika sam se oduzeo od straha’
Znanstvenik objasnio što treba napraviti u slučaju utapanja: ‘Ovaj potez vam može spasiti život’
Strašna tvrdnja znanstvenika pogodit će mnoge Hrvate: ‘Bilo je pogrešnih zaključaka’