Izolirana je kemikalija zbog koje žudimo za alkoholom

Autor: K.K.

Profesor psihologije s američkog sveučilišta Maryland Harry June kaže kako bi se protein TLR4 mogao koristiti za razvijanje lijeka protiv ovisnosti o alkoholu, a dosadašnji pokusi na štakorima su se pokazali izuzetno uspješnim.

Dugo se vjerovalo kako alkoholizam teče u obitelji, a sada znanstvenici imaju i dokaz. Identificirali su gen povezan s opijanjem i vratili vjeru u rješavanje velikog društvenog problema, piše Dailymail.

U prijašnjim istraživanjima ostalo je nejasno je li alkoholizam vezan u obitelji kulturološki ili genetski, ali u novim testovima pokazalo se kako je želja za pićem povezana s efektom gena u djelu mozga zvanom amygdala.

Profesor psihologije s američkog sveučilišta Maryland, Harry June kaže kako bi se protein TLR4 mogao koristiti za razvijanje lijeka protiv ovisnosti o alkoholu, a dosadašnji pokusi na štakorima su se pokazali izuzetno uspješnim.

– Opijanje je veliki teret društva. Genska terapija može ponuditi alternativu dosadašnjoj psiho-sociološkoj terapiji, rekao je June. Studije su pokazale da su veće količine alkohola u manjem razdoblju puno štetnije od manje količine u većem vremenskom razdoblju zbog većeg pritiska na jetru.

Iako je opijanje problem za sve generacije i ljude svih dobi najveći problem predstavlja kod tinejdžera koji doživotno mogu gubiti pamćenje. Sve veća stopa smrtnosti uzrokovana alkoholom tjera svjetske znanstvenike na još veći trud u pokušaju da riješe ovaj problem.

Autor:K.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.