iStock

Grickalice koje život znače! Štite srce, smanjuju kolesterol i rizik od dijabetesa

Autor: ZG/Dnevno.hr

Orašasti plodovi su veoma zdrave namirnice jer su prepune zdravih masnoća, proteina, vlakana, vitamina, a naročito vitamina E.

Ljudi koji jedu šaku ovog koštunjavog voća dnevno imaju 20 posto manju vjerojatnost da umru od bolesti srca i raka. Osim toga, uz njih možete smršaviti, a dobri su i za pamćenje

Bademi

Bogati su vitaminima i hranjivim tvarima. Smanjuju razinu kolesterola, štite srce i vene. Ipak, mnogi nutricionisti ističu da je ovo idealan dodatak niskokaloričnim dijetama, naročito kod osoba koje imaju problema s tlakom, a pretili su. Pomažu i kod problema sa želučanom kiselinom, smanjuju upale kod ljudi s dijabetesom tipa 2 i potiču razvoj korisnih bakterija, kao što su Bifidobacteria i Lactobacillus.

Pistacije

Pune su vitamina B koji je esencijalan za proizvodnju hemoglobina. Namirnica s velikim udjelom vlakana nešto je kaloričnija (156 kalorija u 28 grama), ali također pomaže kod dovođenja kolesterola u normalu. Svakodnevno konzumiranje može pomoći u povećanju “dobrog” HDL kolesterola što je bitno za zdravlje srca. Osim toga, smanjuje niz rizika povezanih s bolestima srca, prekomjernom masom i šećerom u krvi. Stručnjaci preporučuju da pojedete manju količinu pistacija nakon obroka.

Kokice




Ove su grickalice veoma popularne. Ako ih pripremite na pravi način, budite sigurni da je riječ o jednoj od najzdravijih niskokaloričnih grickalica (30 grama ima samo 122 kalorije). Međutim, čim ih stavite na ulje ili maslac ulazite na teren nezdravog, ali ako ih sami pripremate to neće biti tako. Pogotovo ako se koristite aparatom za kokice na vrućem zraku.

Indijski oraščići

Specifičnog je ukusa, a pun je vitamina C. Poboljšava raspoloženje i utječe na bolji san. Jača imunitet i regulira masu. Indijski oraščići odlični su za suzbijanje simptoma metaboličkog sindroma, a čak i da nemate tih problema, pomažu vam da održite zdravlje




Kikiriki

Ovo je još jedna popularna grickalica. Bogat je vitaminima i mineralima. Ima sve kvalitete gore spomenutih, a zbog svoje rasprostranjenosti često je bio predmet istraživanja. Smanjuje rizik od bolesti srca. Žene koje konzumiraju maslac od kikirikija više od pet puta tjedno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.