Društvene mreže ‘nude po zdravlje pogubnu izolaciju’

Autor: M.B.

Znanstvenik tvrdi, ukoliko pojedinac nema interakciju s drugim ljudima njegove imunološke reakcije slabe, razina hormona se mijenja, funkcije krvožilnog sustava jenjavaju, a mentalne sposobnosti slabe.

Da društveni servisi poput Facebook-a ili Twittera sadrže u sebi paradoks tvrdi dr. Aric Sigman u službenoj publikaciji britanskog instituta za biologiju. Naime iako su osmišljeni da bi povezivali ljude, oni zapravo ljude fizički sve više i više razdvajaju jer čovjek kao socijalno biće svoju potrebu za druženjem upražnjava online.

No ono je u cijeloj priči o otuđenju čovjeka na internetu novo, jest tvrdnja da nedostatak realnog socijalnog kontakta može imati posljedica po čovjekovo zdravlje.

Naime, znanstvenik tvrdi da ukoliko pojedinac nema interakciju s drugim ljudima, imunološke reakcije slabe, razina hormona se mijenja, funkcije krvožilnog sustava jenjavaju te s vremenom oslabe mentalne sposobnosti. Takvo ponašanje bi moglo rezultirati zdravstvenim problemima poput karcinoma, srčanog udara te gubitka pamćenja.

Mehanizam evolucije

Dr. Sigman smatra da su internetske mreže odigrale značajnu ulogu u izoliranju pojedinca, posebice djece koja čine ključnu fokus grupu, jer su najbrže rastuća skupina korisnika društvenih mreža na internetu.

– Našli smo se u nezavidnoj situaciji, jer je cijela stvar umjesto da služi čovjeku, pretvorila korisnika u roba – izjavio je dr. Sigman.

Doktor napominje kako je čitavo područje web mreža još uvijek neistraženo, te tvrdi da očekuje i prve pozitivne promjene koje još ne zamjećujemo, no kaže da još uvijek ne zna što možemo očekivati, jer je evolucija rapidno ubrzala svoj tijek.
Najveći hendikepi zasada javljaju se kod djece i maloljetnika koji su sve rjeđe sposobnai čitati govor tijela, logično takav rezultat morao je uslijediti nakon skraćivanja vremena realne međuljudska komunikacije.

Podatak koji je najviše uznemirio znanstvenike zasigurno je činjenica da se u posljednja dva desetljeća utrostručio broj ljudi koji tvrde da ne postoji osoba s kojom bi raspravljali o bitnim stvarima u životu.

– Zabrinut sam kuda sve to vodi, te želim naglasiti da nisam skeptičan prema novim tehnologijama u smislu da ne mogu njima ovladati, već propitkujem u kojem smislu i u kojoj mjeri to ima svrhu – kazao je za kraj dr. Sigman o mehanizmima internetske revolucije.
Autor:M.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.