Nigella

Alergičari, vrijeme je za desenzibilizaciju! Upoznajte pravi narodni ‘svelijek’

Autor: Ivo BAČLIJA / 7Dnevno

Narodna izreka, 'Klin se klinom izbija', može se primijeniti i u borbi protiv ambrozije. Ključ je u desenzibilizaciji na njezin cvjetni prah, koju provodimo uzimanjem meda 'Nigella' tijekom zime. Njime u svoj organizam unosimo male količine peludi ambrozije, johe, breze, topole, raznih drugih trava i korova. Med  su pčele skupljale cijele pašne sezone, pa sadrži  sve vrste peludi...

Narodna izreka, „Klin se klinom izbija“, može se dijelom i vrlo suptilno  primijeniti i u borbi protiv ambrozije, tj. alergije na njen cvjetni prah. Iako nam stiže kalendarska jesen, pelud ambrozije je još uvijek u zraku. No, uskoro će kiše, pa će  alergičari odahnuti. S druge, pak, strane, baš sada je pravo vrijeme da započnemo pripreme za slijedeću peludnu sezonu.

Ključ je u desenzibilizaciji na cvjetni prah ambrozije, koju provodimo uzimanjem meda „Nigella“ tijekom zime. Njime u svoj organizam unosimo male količine peludi ambrozije, johe, breze, topole, raznih drugih trava i korova. Med koji je osnova za pripravak „Nigella“ je med koji su pčele skupljale tijekom cijele pašne sezone, tako da u sebi sadrži praktično sve vrste peludi.

Kada mu dodamo 21 posto sjemenja crnog kima, dobivamo pripravak koji širi bronhije alergičarima i opskrbljuje ih s malom količinom baš one peludi koja im najviše smeta. Važno je napomenuti da su to  male količine peludi koju pojedemo i na taj način se desenzibiliziramo. Za ambroziju se kaže da je – hrana bogova s Olimpa. Ona stvarno sadrži sve minerale, vitamine, amino kiseline i kao takva, kao hrana, ona je i više nego prihvatljiva našem organizmu.

Med i sjemenke ljekovitih biljaka

Ako tijekom zime, svaki dan na ovaj način unosimo ambroziju u svoj organizam i ako to započnemo još u jesen baš kada ona nestaje iz zraka, priviknut ćemo se na pelud ambrozije. S druge strane, za alergičare bi uzimanje čistog cvjetnog praha u količini od jedne žličice, kako im neki predlažu, moglo biti čak i pogubno. Alergičaru može neugodne reakcije  izazvati i uzimanje običnog meda u kojem je za njega previše alergena, tj. cvjetnog praha.

Ulje sjemenki crnog kima od davnina se s razlogom koristilo kao narodni lijek diljem svijeta za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma, a danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo: aktivne tvari u  sjemenkama pomažu u održavanju homeostaze – ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje.

U našoj tvrtci „Matičnjak Sativa“ već dugo godina proizvodimo med koji poslije miješamo sa sjemenkama ljekovitog bilja i tako dobivamo dodatke prehrani na bazi meda sa sjemenjem. Analizirajući aktivne tvari iz biljaka  shvatili smo da nam priroda daje izvrsna rješenja, samo ih moramo znati upotrijebiti. Zadivljujuću sinergiju biljnih supstancija zasad nije moguće dostići umjetno proizvedenim tvarima. Vjerovati da bismo mogli bez prirode, bila bi velika zabluda…
Crni kim (Nigella sativa) osim što ima za zdravlje vrlo povoljan sastav nezasićenih masnih kiselina, također sadrži i biološki aktivne komponente, kao što je timokinon. Interesantno je da se ovaj isti timokinon, koji je zapravo etrično ulje crnog kima, otpušta već pri postupku hladnog prešanja. Uzimanjem ulja crnog kima jača  antioksidacijski potencijal u organizmu koji sprječava oksidacijsko propadanje membrane stanica, a time i propadanje oštećenog tkiva jetre, bubrega, pluća, prostate, debelog crijeva i drugih organa.

Terapija timokinonom ima i analgetsko djelovanje, jer pospješuje i morfološki oporavak neurodegenerativnih živaca, čime ublažava simptome npr. išijasa, a ujedno i obnavlja živčano tkivo. Antitumorsko djelovanje timokinona posljedica je njegovog učinka na regulatorne proteine staničnog ciklusa, pa zaustavlja stanični ciklus i time uzrokuje prestanak rasta tumorskih stanica.

Brza nutritivna bomba!
Ipak, sjemenke crnog kima najviše se koriste prirodno zaslađene s medom. Med kojemu je dodan prah od sjemenja crnog kima je – brza nutritivna bomba! Brza,  jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv, a nutritivna jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva.

Iako se o točnim terapeutskim mehanizmima djelovanja još vode diskusije i rasprave, ovi farmakološki učinci su doista potvrđeni u brojnim znanstvenim studijama. I zato, dok prava zima još nije stigla, sada je najbolji  trenutak za postepeno pojačavanje imuniteta kako bi na  vrijeme započeli s prevencijom nadolazećih simptoma gripe i prehlade.

Korištenjem sjemenki crnog kima u prehrani, pročistite Vaše dišne putove, spriječite nakupljanje sluzi, omogućite bolje disanje, povećajte aktivnost obrambenog sustava, naročito u tkivu pluća i postignite u vrijeme najljuće zime – najviše razine T-limfocita i NK-stanica u organizmu.

Naime, te stanice su nositelji imunog sustava i prva crta obrane od raznih virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, a kako prah sjemenja crnog kima značajno potiče njihov rast i aktivnost, s crnim kimom budite sigurni da će Vas ove zime gripa zaobići ili pak samo okrznuti…

Crni kim – narodni ‘svelijek’!

Zadnjih godina interes o ljekovitom bilju s razlogom raste, te danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje svojih zdravstvenih problema. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez previše obrađivanja kako ne bi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke. Tako su i nastali  naši – funkcionalni medovi.

Sjemenke sikavice, piskavice i kurkume u medu čine dodatak prehrani „Hepta sana“. Poznat je i naš pripravak na bazi meda i  pet vrsta ljekovitih sjemenki –  „Pet Tibetanaca“ , tu je i pripravak nazvan „4 lopova“ koji je izuzetno djelotvorna kombinacija meda i ljekovitog bilja – crni kim, kadulja, matičnjak, majčina dušica i ružmarin.

Ako već govorimo  o jeseni, zimi, gripi i prehladama naš odgovor je – crni kim u našem medu „Nigella“ koji, zapravo, sadrži samo sjemenke crnog kima i med, odnosno, „Nigellla junior“ koji sadrži i jezgre lješnjaka kako bismo ga  učinilli ukusnijim.

Negdje je već   zapisano da je crni kim – „svelijek“, a da je med sam po sebi izuzetno zdrav. To je sigurno tako, pa ako i crni kim i med ocijenimo četvorkom,  sjedinjeni su sigurno za PET!

Autor:Ivo BAČLIJA / 7Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.