Vozači oprez, idući tjedan kamere počinju snimati u Heinzelovoj i Nemčićevoj

Autor: Martina Pauček Šljivak

Vozači odsad trebaju još više paziti gdje ostavljaju svoje aute jer od idućeg tjedna nadzorne kamere počinju snimati i prometne prekršaje u Heinzelovoj i Nemčićevoj ulici. Nakon toga će se postaviti i u Draškovićevoj te Sesvetama, a dosad je kažnjeno oko 4500 vozača.

– Već smo postavili kamere na tim mjestima, no još uvijek ih uštimavamo tako da će proraditi sljedeći tjedan – rekao je za portal Dnevno Mate Kraljević, voditelj prometnog redarstva Grada Zagreba.

Nakon što i ove kamere budu u funkciji slijedi postavljanje novih kamera i to u Draškovićevoj i Sesvetama. Ukupno će se postaviti na 75 lokacija i kad projekt završi, ukupno će 225 kamera nadgledati vozače i ‘budnim okom’ pratiti svaki prekršaj koji budu počinili, a kazne koje im slijede sežu do 700 kuna, odnosno ukoliko ih budu ignorirali, čeka ih globa i do 2000 kuna.

Inače, u četiri mjeseca otkako su postavljene prve kamere, Kraljević kaže kako su napisali oko 4500 kazni. – Najviše prekršaja vozači rade na prometnom traku, a nepropisno se parkiraju i na pješačkim prijelazima te na ulazima u nečije dvorište – rekao je Kraljević. Budući da je najviše kamera zasad postavljeno u Šubićevoj, upravo ondje kamere bilježe i najviše prekršaja.

– Iako su vozači i dalje neoprezni, moram priznati kako se smanjio broj počinjenih prometnih prekršaja otkako smo uveli sistem nadzornih kamera pa ipak malo više paze gdje i kako parkiraju, no stalno ponavljam kako nama nije cilj napuniti blagajnu nego potaknuti građane da pripaze gdje parkiraju te da ne ostavljaju automobile gdje god se sjete – kazao je Kraljević.

Inače, prve nadzorne kamere postavljene su u Zagrebu 12. prosinca prošle godine, a cijeli projekt će koštati 16 milijuna kuna plus PDV od čega će jedna trećina biti utrošena za kamere, dok će ostalo biti utrošeno na server i Centar za nadzor u Jagićevoj ulici.

Inače, kamere zasad mogu snimati samo prometne prekršaje budući da, kako kaže Kraljević, MUP još uvijek nije donio Pravilnik o snimanju na javnim površinama. – Rekli su nam kako je spomenuti pravilnik u pripremi, a čim bude donesen, mi ćemo uputiti zahtjev za dopuštenjem snimanja i ostalih prekršaja pa ćemo tada moći snimati i ostale prekršaje kao što je šaranje po fasadama ili neke druge nedopuštene radnje- rekao je Kraljević.




Autor:Martina Pauček Šljivak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.