Foto: Dragan Matic / CROPIX

Tomašević objavio: ‘Inspektorat zatvara kompostanu u Zagrebu, još čekamo rezultate istrage’

Autor: B. D.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio da je Inspektorat obustavio rad kompostane Čret na Markuševcu.

Kompostana će stati s radom dok ne dobije okolišnu dozvolu ili rješenje o radu postrojenja ispod graničnih vrijednosti. Naime Inspektorat je ustvrdio da je kompostana zaprimala prevelike količine biootpada, preko 75 tona dnevno.

Gradonačelnik je rekao da se uprava grad ne slaže s pravnim zaključcima Inspektorata te da su podnijeli žalbu. Također su održali sastanak s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja koje odlučuje o rješenju o radu ispod graničnih vrijednosti.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘Čekaju se rezultati istrage’

“Taj postupak je pri kraju, bio je dobar sastanak u Ministarstvu i ja očekujem da će se on uskoro riješiti tako da se izdaje dokument koji je Državni inspektorat tražio. Do daljnjega, dok se ovo ne riješi, što očekujem da bude uskoro, sav zeleni otpad, granje i trava će ići privatnim oporabiteljima, a kad se ponovno otvori Čret onda će manja količina, kao što smo i obećali građanskoj inicijativi, isključivo zelenog otpada, granja i trave ići na Čret”, pojasnio je gradonačelnik.

Vezano za sanaciju Jakuševca nakon odrona Tomašević je rekao da se projektanti i izvođači radova još dogovaraju. Još čekaju rezultate istrage Općinskog suda u Zagrebu koja bi trebala utvrditi zbog čega je došlo do odrona.

Osim toga na toj konferenciju je predstavljen i novi dječji vrtić u Podbrežju koji bi se trebao graditi po najvišim standardima zelene gradnje s uštedom energije dobivenom iz obnovljivih izvora.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Investicija od 9.3 milijuna eura

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet naveo je da je naglasak projekta izgradnje vrtića na maksimalnom korištenju prirodnog svjetla s pomoću sunčane elektrane na krovu i energetskoj učinkovitosti te korištenju oborinske vode.
Mladići pronašli bebu u kanti u Zaprešiću, liječnici otkrivaju: ‘Možda je bio star samo dva sata’

Vrtić će imati kapacitet za 200 djece u 10 odgojnih skupina, a riječ je o investiciji od 9.3 milijuna eura, pri čemu 80 posto osigurava Grad, a ostatak će pokriti Nacionalni plan oporavka i otpornosti. Najavio je da će se u Podbrežju vrlo skoro graditi zgrada s 288 stanova za socijalni najam i škola.
“Novi Zagreb Zapad jedna je od četvrti s rastućim brojem zahtjeva za upis u vrtiće, tako da ćemo u naredne dvije godine izgraditi nove kapacitete za oko 700 novih mjesta za djecu s tog područja”, najavila je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.