U ZKM-u 12. travnja PechaKucha Night Zagreb

Autor: M.P.Š.

U četvrtak će se u Zagrebačkom kazalištu mladi u 21 sat, održati 12. PechaKucha Night Zagreb. Riječ je o vremenski limitiranim neformalnim prezentacijama kroz koje različiti kreativci u jednoj večeri svojim pričama inspiriraju publiku, a nastale su prije osam godina u Japanu te se do danas proširile na preko 500 gradova diljem svijeta.

U Zagrebu od početka 2009. ova događanja okupljaju sve veći broj publike, a održavaju na različitim lokacijama. Svatko tko se predstavlja smije koristiti točno 20 fotografija i ima 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno 6 minuta i 40 sekundi prije nego što na red stiže sljedeći prezenter.

Publici će se ovaj put predstaviti: Analog: Dafne Berc & Luciano Basauri, arhitekti koji stoje iza projekata kao što su ‘Sava svima!’ i ‘Zagrebački urbani mobilijarij’ Dana Budisavljević, redateljica dokumentarnih filmova i dobitnica nagrade publike na ovogodišnjem ZagrebDoxu, Dunja Janković, višestruko nagrađivana autorica nezavisnog stripa i jedina Hrvatica s diplomom devete umjetnosti, Galerija Greta, zagrebačka galerija s ponešto drugačijim galerijskim konceptom, Goran Ferčec, pisac i dramaturg, jedan od pokretača Dramaturškog kolektiva za afirmaciju suvremenog dramskog teksta mladih i neafirmiranih autora. Osim njih predstavit će se i Igor Kuduz, priznati vizualni umjetnik i grafički dizajner koji u svom umjetničkom radu većinom koristi fotografiju i video, Ivor Martinić, uspješan mladi književnik, dobitnik nagrade Marin Držić, čija je jedna od drama postavljena i u Londonu, Koraljka Vlajo, kustosica Muzeja za umjetnost i obrt te autorica izložbi o industrijskom dizajnu Končara i Jugokeramike, Marijan Crtalić, vizualni umjetnik poznat po provokativnim video radovima i performansima, Romina Mejak zapažena mlada oblikovateljica nakita, te Sindikat biciklista, poznat po organizaciji prošlotjednog prosvjeda biciklista pred zagrebačkim Poglavarstvom. Domaćini, odnosno voditelji programa, su glumci ansambla ZeKaeMa, Nina Violić i Vedran Živolić.

Ulaz je slobodan i moguć već od 20 sati, a nakon prezentacija slijedi tulum uz glazbenu podlogu DMSR DJs Labosh & Qwerty.

PechaKucha Night Zagreb organiziraju Lana Cavar, 3LHD, Komakino i Rasadnik Bruketa&Žinić. Projekt su podržali Zagrebačko kazalište mladih, AVC Zagreb te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

PechaKucha Night osmislili su arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein/Dytham Arhitecture) u Tokiju 2003. godine, a naziv potječe od japanske riječi za ćaskanje ili u doslovnom prijevodu bla-bla. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa te se nakon prezentacija publika uz glazbu može družiti i razgovarati s prezenterima. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila koja prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.