Kreće rekonstrukcija Infocentra Bliznec, a uredit će se i okoliš

Autor: M.P.Š.

Nakon uskršnjih blagdana Park prirode Medvednica kreće u potpunu rekonstrukciju Infocentra Bliznec i njegove okoline. Osim Infocentra, uredit će se i okoliš s klupama i stolovima za odmor, labirint u kojem će biti interpretirane ključne vrste i staništa za Natura 2000 mrežu, te važnosti mreže za zaštitu biološke raznolikosti

Projekt se realizira u sklopu NIP projekta (Natura 2000 Integration Project) koji se odvija na području cijele Hrvatske a kojeg provodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Glavni je cilj potpuna obnova Infocentra, interpretacija i uređenje okoliša centra, te povećanje znanja prosječnog posjetitelja o prirodnim i kulturnim vrijednostima Parka i njegove uloge u Nacionalnoj ekološkoj mreži i Natura 2000 mreži.

Bliznec je jedan od tri glavna ulaza u Park i većina posjetitelja Parka dolazi u posjet upravo na ovaj ulaz. -Kako bi cjelokupna zona Bliznec u potpunosti preuzela funkciju koja joj je prvobitno namijenjena, a to je edukacija i informiranje svih skupina posjetitelja Parka, nužno je urediti i staviti u funkciju Infocentar Bliznec, zajedno sa okolnim prostorom-objašnjavaju u PP Medvednica.

Osim Infocentra, uredit će se i okoliš s klupama i stolovima za odmor, labirint u kojem će biti interpretirane ključne vrste i staništa za Natura 2000 mrežu, te važnosti mreže za zaštitu biološke raznolikosti.

– Jednostavno rečeno, na zanimljiv i jednostavan način ćemo prenijeti informacije o najvećim vrijednostima Medvednice te kako nam posjetitelji i drugi dionici mogu pomoći očuvati ih- kažu u PP Medvednica.

Stari će, robusni, drveni Infocentar poslužiti i dalje. Naime, postati će nadzornička točka. Mjesto gdje se nadzornici sjeverne i južne strane Parka mogu sastati, organizirati i koordinirati svoje poslove te pokušati na taj način, između ostalog, i smanjiti trošak vremena i novca na komunikaciju.




Radovi bi trebali završiti već početkom srpnja.

Autor:M.P.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.