Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

HUMANITARNA AKCIJA: Prodaja Terry Fox majica

Autor: Hina

Ususret humanitarnoj trci Terry Fox Run, koja će se održati  23. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun, u subotu je održana humanitarna prodaja majica u Bogovićevoj ulici.

Brojni volonteri, prijatelji trke i osobe iz javnog života prodavale su majice s vizualom akcije po simboličnoj cijeni od 50 kuna. Akciju su svojim dolaskom podržali izaslanica gradonačelnika Zagreba, njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević, komičarka Marina Orsag, koja je i vodila zabavni program, Miss Universe Hrvatske za 2018. godinu Mia Pojatina i drugi. Njima su se pridružili i predstavnici organizatora, među kojima i veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk.

Cjelokupan iznos prikupljen u ovogodišnjoj akciji bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja raka.

Organizatori podsjećaju da u središnjem događanju te humanitarne akcije, trci na Jarunu, u nedjelju 23. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu počet će u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak trke zakazan je za 16 sati.

Humanitarna akcija Terry Fox Run ove će se godine održati po 38. put u svijetu i 19. u Hrvatskoj, a organiziraju je Veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, hotel Esplanade Zagreb i agencija Media Val. Održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, Ministarstva zdravstva te Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao “Maraton nade”. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u više od 60 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.