FOTO: Potpuno ilegalno, ‘pauci’ Zagreb Parkinga dižu aute s označenih parkirnih mjesta

Autor: Mladen Starčević

Iako su označena parkirna mjesta izbljedjela, vozač pauka našoj je čitateljici rekao kako je parkirno mjesto neoznačeno. Čak i da jest tako, bio bi u prekršaju, jer samo komunalni redari smiju pozvati pauk, no samo ako je vozilo parkirano preblizu zgradama. U protivnome, smije samo naplatiti kaznu.

Provedba riječi zakona još uvijek nije visoko na listi prioriteta u gradu Zagrebu, pa je tako najnovija ‘suradnja’ Komunalnog redarstva i Zagreb Parkinga, odnosno Holdinga, dovela do ilegalnog naplaćivanja naknade za prijevoz automobila paukom. Dogodilo se to u Cankarevoj ulici, požalila nam se jedna čitateljica, u kojoj se već godinama parkira na označena parkirna mjesta, pošto je i poduzeće u kojem je zaposlena u toj ulici. No prije par dana, zatekla je ‘pauk’ kako diže njen automobil.

– Pitam ih zašto mi dižu auto s parkirnog mjesta. Vozač pauka mi je rekao da je mjesto neoznačeno, iako se još uvijek vide crte – objašnjava nam čitateljica Nikolina. Nije se na vrijeme snašla, govori nam, i došla je prekasno, pa je njen automobil odvezen. Parkirala je u blizini pješačkog prijelaza, no i tamo je, kao i na nekoliko drugih lokacija u gradu, označeno mjesto za parkiranje.

No i da je riječ o neoznačenom parkingu, vozač pauka kršio bi zakon. Neoznačeni parking je javna površina, te je time za kontrolu i eventualno kažnjavanje prekršitelja nadležno komunalno, odnosno prometno redarstvo Grada Zagreba. Opet, prometni redari po odluci Ustavnog suda iz 2010. godine o promjenama Odluke o komunalnom redu, imaju pravo u situacijama u kojima je vozilo parkirano na nogostupu izreći samo novčanu kaznu, ali ne i premjestiti ga, osim ako je udaljen od zgrade manje od metra.

Djelatnik jedne od tvrtki koja ima svoj poslovni prostor u Cankarevoj ulici rekao nam je da pauci redovno patroliraju ulicom, te da svojevoljno dižu automobile.

– Od komunalaca ni traga – rekao je kratko, želeći ostati anoniman.

Nepotrebno plaćanje za preuzimanje vozila

U cijeloj Cankarevoj, automobili su parkirani na kolniku, na označenim, ali pomalo izbljedjelim parkirnim mjestima, a prometni znakovi svakih stotinjak metara označavaju tek mjesto za parkiranje osoba s invaliditetom. Crte, iako slabo vidljive, još su uvijek tamo, a ne postoji nikakav znak zabrane parkiranja.




Štoviše, za podizanje automobila u ovakvim slučajevima, potreban je policijski nalog, koji u ovom slučaju vozač pauka nije imao. Nikolina je preuzela svoj automobil iz spremišta u Samoborskoj ulici, što je platila 500 kuna, te se uputila u Strojarsku ulicu kako bi podigla policijski nalog i platila kaznu za prekršaj.

Tamo joj je rečeno da joj je nalog poslan na kućnu adresu, te da je izdan tek naknadno. Vozač pauka je, naime, fotografirao parkirano vozilo, fotografije poslao u policiju, koja je tada izdala nalog. Problematično je to što je automobil već bio podignut na kamion, prije no što je nalog izdan, kao i to što nije bio prisutan policajac, kako je propisano zakonom.

Sve se to dogodilo u srijedu, 28. ožujka, no do objave ovog teksta na kućnu adresu naše čitateljice još uvijek nije dospio nalog navodno poslan odmah po podizanju automobila. Također, usprkos upitima, nismo uspjeli dobiti komentar nadležnih organa.




Autor:Mladen Starčević
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.