Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Vojković sve priznao? EPPO objavio sve detalje, evo što mu se sve stavlja na teret

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Ured europskog javnog tužitelja oglasio se o slučaju bivšeg HSLS-ovog ministra gospodarstva i nekadašnjeg direktora Croatia osiguranja Hrvoja Vojkovića. On je jučer pušten da se brani s slobode nakon ispitivanja u Uredu europskog javnog tužitelja zbog sumnje na subvenciju prevaru tešku 400.000 eura. EPPO je objavio da otvara istragu protiv Vojkovića.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, Hrvoje Vojković je jučer kasno navečer pušten jer EPPO nije tražio određivanje istražnog zatvora zato što je Vojković na ispitivanju priznao sve što mu stavljaju na teret. Priopćenje EPPO-a niže prenosimo u cijelosti:

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) pokrenuo je istragu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Obje su osobe uhićene jučer, 29. veljače 2024., na zahtjev EPPO-a, a nakon izvida provedenih u suradnji sa Policijskom upravom istarskom i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Sumnja se da je, od travnja 2020. do kraja prosinca 2022, prvoosumnjičenik, kao vlasnik trgovačkog društva, podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratne financijske potpore za nekoliko projekata koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je ukupna vrijednost bila nešto manja od 650 000 eura, a za koje je tražena potpora u vrijednosti od skoro 370 000 eura, sufinancirani su sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85%, te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Lažno prikazao da uzgaja tulipane

Za podnošenje zahtjeva za potporu, trgovačko društvo prvoosumnjičenika trebalo je ispuniti obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Prema prikupljenim dokazima, kako bi ishodio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini, prvoosumnjičenik je lažno u tri navrata prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da uzgaja tulipane na zemlji koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva. Tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije.

Također postoji sumnja da je tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva za bespovratnim sredstvima, prvoosumnjičenik tim zahtjevima priložio nezakonito pribavljene račune i drugu dokumentaciju, koje je bio pripremio zajedno s drugoosumnjičenikom, čime je lažno ustvrdio da društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva Agencija je posumnjala u prijevaru te je odlučila da neće isplatiti bespovratne potpore prvoosumnjičeniku. EPPO je neovisni ured javnog tužitelja Europske unije, odgovoran je za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije”, kažu iz EPPO-a.
Branko Bačić postao djed! Rodila mu se unuka Julija
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.