FOTO: MORH/F.Klen

Srbi luduju zbog Kosova, Anušić otišao hrvatskim vojnicima: Susjedima poruka neće sjesti

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić posjetio je danas pripadnike 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciji potpore miru Kosovo Force – KFOR u Republici Kosovo. Hrvatski kontingent trenutačno broji ukupno 149 pripadnika, od čega je sedam pripadnica, a razmješteni su na tri lokacije – u kampu „Film City” u Prištini, kampu Villaggio Italia u Peći te na APOD Slatini između Prištine i Kosovske Mitrovice.

Ministar obrane Anušić, zajedno s načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Tihomirom Kundidom, hrvatske je vojnike obišao na lokaciji u Prištini i u Peći. „Iznimna mi je čast što sam danas ovdje, ispratio sam vas u Hrvatskoj kad ste odlazili na Kosovo. Hrvatska je ponosna na vas i vi ste najbolje što Hrvatska ima. Hrvatski vojnik gdje god je došao u misiju, pokazao je kvalitetu i primjer je drugim vojnicima. Vaši prethodnici su stvarali državu i naša vojska je od Domovinskog rata izrasla u pravu, opremljenu vojsku, sposobnu odvraćati“, poručio je ministar obrane hrvatskim vojnicima.

Načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Tihomir Kundid rekao je kako je sudjelovanje u operaciji KFOR od iznimnog značaja za Hrvatsku jer dajemo doprinos miru u ovoj regiji.  „Vjerujem da se uspješno nosite sa svim zadaćama. Iskustvo ove misije dat će vama i vašim postrojbama dodatnu profesionalnu dimenziju“, rekao je general Kundid. Ovom prigodom general-pukovnik Kundid uručio je Zlatnu medalju Johnu Bozicevicu, načelniku stožera KFOR-a.

FOTO: MORH/F.Klen

Ministar Anušić s kosovskim ministrom obrane u Prištini

Operacija KFOR ima poseban značaj za Hrvatsku jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu, a namjera je RH nastaviti angažman hrvatskih pripadnika u Republici Kosovo sve do okončanja te NATO-ve operacije. Ministar Anušić tijekom posjeta Republici Kosovo u Janjevu se sastao sa zajednicom Hrvata koja je sve malobrojnija i suočena s brojnim izazovima. Izrazio im je svoju podršku i u razgovoru s don Matejem Palićem poručio da će se založiti za njihov bolji položaj.

Ministar obrane u Prištini se sastao s Ejupom Maqedoncijem, ministrom obrane Republike Kosovo. Prvi sastanak dvojice ministara obrane održao se 7. prosinca 2023. godine na marginama sastanka CEDC inicijative u Pragu.

Bilateralna obrambena suradnja s Republikom Kosovo usmjerena je na prijenos iskustava iz raznih funkcionalnih područja u cilju potpore pristupanja Republike Kosovo euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama te jačanju kapaciteta i transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u Oružane snage RK (OSRK).

FOTO: MORH/F.Klen

Anušić: Hrvatska stoji uz Kosovo

„Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo, podržavamo vaše pravo na neovisnost. Svoje znanje i iskustvo, budući da je RH članica EU i NATO-a i svih ostalih integracija, stavit ćemo vam na raspolaganje kako bi Republika Kosovo što lakše prebrodila sve prepreke i ostvarila željena članstva“, rekao je ministar obrane Ivan Anušić. Ministar obrane Republike Kosovo zahvalio se na tim riječima.
Oružane snage RH u operaciji KFOR sudjeluju od 16. lipnja 2009. godine, kada je u područje operacije upućeno 20 pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i dva helikoptera Mi-171 Sh. Od tada je broj hrvatskih vojnika koji sudjeluju u toj operaciji u stalnom porastu, a najznačajnije povećanje provedeno je u svibnju 2021. godine.

Dosad je u operaciji KFOR, uključujući i trenutačni 40. hrvatski kontingent, sudjelovalo 1872 pripadnika Oružanih snaga RH, od toga je bilo 100 pripadnica. Sukladno odluci Sabora u 2023. i 2024.godini odobreno je sudjelovanje 160 pripadnika OS RH s do dva helikoptera.

FOTO: MORH/F.Klen

Podrška Kosovu za Vijeće Europe, Beograd: Sramotno, skandalozno

Odbor za politička pitanja i demokraciju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe (PSVE) u srijedu je, većinom glasova, dao pozitivno mišljenje o prijemu Kosova u VE, što je u prvim reagiranjima Beograda nazvano “skandaloznom” i “sramotnom” odlukom.
Na sastanku Odbora u Parizu glasalo se o izvješću grčke zastupnice Dore Bakoyannis, u kojim je preporučeno da Kosovo bude primljeno u Vijeće Europe. Za članstvo Kosova je glasao 31 zastupnik, četiri su bila protiv, a jedan suzdržan, objavili su beogradsdki mediji. Šefica izaslanstva Srbije u PSVE Biljana Pantić Pilja izjavila je da su protiv glasali zastupnici Srbije, te po jedan iz BiH i Crne Gore, a suzdržan je bio grčki zastupnik.

Slijedi proceduralni korak da se zahtjev Kosova za članstvo razmatra na plenarnoj sjednici PSVE, koja se očekuje 18. travnja. Konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom Vijeća Europe, dat će Odbor ministara VE-a. Izaslanstvo Srbije u današnjoj je raspravi istaknulo službeno stajalište Beograda da Kosovo “nije država”, već “sastavni dio Srbije” i da se na teritoriju Kosova krše ljudska prava Srba i “gazi međunarodno pravo”, prenijeli su beogradski mediji. Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić tu je odluku nazvao “skanadaloznom” i “sramotnom”.

Legendarni MiG Rudolfa Perešina stigao u Hrvatsku

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.