Foto: Ranko Suvar / CROPIX/Ilustracija

Šef Ceha ugostitelja nakon izjave o zamotanim strancima u Hrvatskoj podnio ostavku

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Franz Letica podnio je ostavku na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore uslijed nespretne izjave o stranim radnicima koju je uputio na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika.

Podsjetimo, Letica je komentirao nedostatak radnika u Hrvatskoj i velik broj Hrvata koji su otišli raditi u inozemstvo te rekao: “Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura. Nije”.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Letica se posuo pepelom: Moja izjava je neoprostiva

O svemu se sad oglasio i Letica:

„Bez sumnje, moj nedavni komentar nije odražavao ni moje osobne stavove niti stavove Ceha kojeg sam imao čast predstavljati. To nije bila namjera, niti bi trebalo biti opravdanje. Svjestan sam da je takva nespretno izrečena izjava neoprostiva, posebice u svjetlu važnosti poštovanja svih ljudi, bez obzira na porijeklo, kulturu ili uvjerenja. Ovakvi incidenti ne smiju biti umanjena ili zanemarena stvar. Oni imaju potencijal nanijeti štetu ne samo meni osobno, već i ugledu našeg Ceha i Hrvatske obrtničke komore. Stoga, ali s potpunim osjećajem odgovornosti prema svima vama i prema vrijednostima koje zastupam, donosim odluku o ostavci na mjesto predsjednika Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a”, rekao je Franz Letica u obrazloženju svoje ostavke.

https://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/procurio-gnjusan-video-radnik-mlinara-gazi-kruh-nogama-a-mi-to-jedemo-2280372/

Oglasili se iz HOK-a: U Hrvatsku su dobrodošli svi

Iz HOK-a navode da zahvaljuju Letici na predanom angažmanu u zastupanju interesa ugostitelja i turističkih djelatnika.

“Još jednom napominjemo kako normalno funkcioniranje hrvatskog obrtništva uvelike ovisi o inozemnoj radnoj snazi te da su u Hrvatsku dobrodošli svi pojedinci koji mogu pridonijeti razvoju hrvatskog gospodarstva, a na svima nama je da stvorimo sustav koji će svakom pojedincu omogućiti bržu integraciju u društvo i poslovni sustav. Ističemo da se Hrvatska obrtnička komora protivi svakoj diskriminaciji na temelju roda, spola, etničkog porijekla te religijskog opredjeljenja”, zaključili su u priopćenju.




Foto: Boris Kovacev / CROPIX/Ilustracija

 




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.