Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Raspisana tjeralica za osuđenom prijateljicom Josipe Rimac

Autor: Dnevno.hr

Anna Maria Radić, bivša šefica Uprave za područja od posebne državne skrbi, koja je Josipi Pleslić (ex Rimac) 2010. nezakonito sredila stan u Kninu, od danas je službeno u bijegu.

Naime, nakon što je sutkinja izvršenja zagrebačkoga Županijskoga suda prije deset dana policiji dala nalog da Radić pronađe na njezinoj kućnoj adresi na zagrebačkoj Trešnjevci, a policija je u više navrata nije pronašla, sutkinja je danas ujutro dala policiji nalog za raspisivanje tjeralice “s mjerom – uhititi”, piše Jutarnji.

Policija će od sada aktivno preko svojih službi za traganje tražiti 55-godišnju bivšu šeficu vladinoga ureda te je sprovesti u zatvor radi služenja jednogodišnje zatvorske kazne zbog namještanja stana Josipi Rimac.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Sporan stan u Kninu

Naime, Uskok je 2015. zbog spornoga stana u Kninu osumnjičio i Radić, ali i Josipu Rimac, koja je tada bila kninska gradonačelnica, te njezinoga tadašnjega supruga.

No, nakon sprovedene istrage u kojoj se Rimčeve teretilo za poticanje Radić na zloporabu, Uskok odustaje od progona tadašnjega bračnoga para Rimac te optužnicu podiže samo protiv Radić, što na neki način čitavu pravnu logiku slučaja čini neobičnom jer bi proizlazilo da je Radić Rimcima nekretninu sredila bez njihovoga znanja.

Slučaj dospijeva na sud te u vrlo kratkome roku Radić biva osuđena na godinu dana zamijenjenih radom za opće dobro. Budući da Rimac nije bila optužena za poticanje, pa joj nije bilo ni inkriminirano da joj je pribavljena imovinska korist dodjelom stana, Radić je prema presudi morala nadoknaditi svu nastalu štetu, ukupno 548.653 kune.

Nakon žalbe Uskoka Vrhovni sud pak postrožuje kaznu Radić, osuđujući je na “bezuvjetnu” jednogodišnju kaznu zatvora, odnosno izbacuje mogućnost da se kazna zamijeni dobrotvornim radom. Ubrzo presuda postaje i izvršna, ali Radić skoro tri pune godine odgađa odlazak u zatvor, no nedavno tome dolazi kraj te sutkinja raspisuje nalog za njezino sprovođenje u zatvor.
Novi udarac za Josipu ex Rimac: U ovo je polagala nadu, a sada je sve palo u vodu

Premda se smatralo da Rimac, nakon što je postupak protiv nje bio obustavljen, više nije imala formalnih dodirnih točaka s Radić, nedavno objavljene poruke bivše kninske gradonačelnice pokazuju da je Rimac itekako bila zainteresirana za slučaj svoje prijateljice koja joj je pomogla da dobije stan.
Tako je iz jedne poruke vidljivo da putuje u Zagreb kako bi s tadašnjim predsjednikom zagrebačkoga Županijskoga suda Ivanom Turudićem razgovarala o slučaju Radić kojoj se tada sudilo na sudu kojim je Turudić predsjedavao. Također, o svojoj prijateljici Rimac se navodno preko posrednika raspitivala i u Državnome odvjetništvu, no epilog je bio da je Radić na kraju ipak osuđena.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.