Foto: Dragan Matic/Cropix

Novi udarac za Josipu ex Rimac: U ovo je polagala nadu, a sada je sve palo u vodu

Autor: Dnevno.hr

Propao je plan odvjetnika Josipe Pleslić ex Rimac i ostalih okrivljenih u aferi Vjetroelektrane da se iz sudskog spisa izdvoje tajno snimljeni razgovori i poruke koje su pronađeni u njihovim mobitelima.

Odluka je to Visokog kaznenog suda, koji je svoj potez detaljno obrazložio u priopćenju.

“Prvostupanjski je sud omogućio obrani uvid u spise suca istrage u kojima se nalaze nalozi i dokumentacija na temelju koje su nalozi izdani. Obrana je zato imala i mogućnost i odgovarajuće vrijeme potrebno da iznese sve bitne argumente na sjednici optužnog vijeća na kojoj se odlučivalo o prijedlogu za izdvajanje dokaza.

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

U skladu sa zakonom

Prvostupanjski sud je razmotrio sve argumente obrane te s pravom zaključio da prijedlozi za izdvajanje nisu osnovani. Prvostupanjski sud je pravilno zaključio da su dokazi pribavljeni u skladu s pravom Europske unije, Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i odredbama Zakona o kaznenom postupku.

Sudac istrage je jasno obrazložio postojanje zakonskih pretpostavki za određivanje i produljenje tajnih mjera. U svakom nalogu je obrazloženo postojanje osnova sumnje i razloga zbog kojih su mjere nužne.

Određivanje mjera protiv stranih državljana koji koriste svoje brojeve na području Republike Hrvatske je u skladu sa suverenitetom Republike Hrvatske i njezinom ovlasti i dužnosti da progoni i kažnjava počinitelje kaznenih djela na svojem području, ako postoje osnove sumnje da te osobe sudjeluju u činjenju kaznenih djela”, pojasnili su sa suda.

Nastavak afere Rimac, procurile poruke sa sucem, on se ničeg ne sjeća
Podsjetimo, poruke su to u kojima Rimac spominje osobu čiji su inicijali AP, kao i ostale s kojima je bila u kontaktu dok je gurala projekt vjetroparka Krš Pađene što, prema USKOK-u, nije bilo zakonito.

Time je potvrđeno i da su Milenko Bašić i Dragan Stipić, investitori u vjetropark Krš-Pađene zakonito prisluškivani i u Hrvatskoj i u BiH kamo su putovali dok su bili pod tajnim nadzorom.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.