Foto: Andrej Plenković /X

Plenković postigao dogovor sa sucima: Stižu im bolji uvjeti i izmjene zakona o plaćama

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je da izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika idu u javno savjetovanje te da se nastavlja ulagati u njihov materijalni status i bolje uvjete rada.

“Predstavnicima pravosudnih dužnosnika najavili smo upućivanje u javno savjetovanje izmjena Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika. Nastavljamo ulagati u poboljšanja materijalnog statusa sudaca i državnih odvjetnika te kvalitetnije uvjete rada u pravosuđu”, objavio je Plenković na platformi X, bivšem Twitteru.

Upravni odbori udruga sudaca i državnih odvjetnika 1. veljače odlučili su o prekidu bijelog štrajka, odnosno mjera upozorenja na sudovima, a pregovori s vladom su se nastavili.

Suci traže donošenje Zakona o plaći

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) i Udruga hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika (UHDD) su za vrijeme tzv. mjera upozorenja od 22. siječnja do petka 2. veljače odgodile sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim sudskim postupcima, osim u hitnim predmetima u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.
Bilušić je tada kazala da su s ministarstvom imali “ozbiljne razgovore” o dinamici i pitanjima sadržaja budućeg cjelovitog Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika.

Suci i državni odvjetnici traže donošenje Zakona o plaći i materijalnim pravima pravosudnih dužnosnika, koje im je vlada obećala donijeti do kraja 2023., a kojim bi se u potpunosti uredile plaće i druga materijalna prava pravosudnih dužnosnika, sukladno postignutim standardima u državama članicama Europske unije. Među ostalim, traže i uvođenje indeksacije za koju je premijer kazao da neće biti u ovom mandatu vlade.

NEVJEROJATNA ISPOVIJEST MILE MARTIĆA: ‘Nisam ja kriv, nego Srbija koja me izdala. Ja sam živio životom sveca…’
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.