Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Plenković kao Djed Mraz: Čeka nas još europskog novca

Autor: Dnevno.hr

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković naglasio je u četvrtak na otvorenju konferencije “Dani regionalnog razvoja i fondova EU” kako je jedna od najvažnijih aktivnosti buduće vlade nakon parlamentarnih izbora pristupanje reviziji Nacionalne razvojne strategije.

“Mi smo već danas uočili da su ciljevi koje smo pisali prije nekoliko godina već sad zreli za reviziju jer ih Hrvatska usvaja brže i učinkovitije nego što smo tada planirali”, poručio je Plenković. Dodao je i kako Hrvatsku očekuje daljnji gospodarski rast, pad javnog duga u BDP-u i još europskog novca.

Hrvatska, naglasio je premijer Plenković, obilježava 10 godina članstva u EU u ozračju rata u Ukrajini, terorističkog napada Hamasa na Izrael, naposljetku i rata na Bliskom istoku koji je pojačao ilegalne migracije. Pomoć ratom zahvaćenoj Ukrajini istaknuo je kao jedan od razloga zašto se na razini EU baš u ovom trenutku pregovara o reviziji postojećeg višegodišnjeg financijskog okvira.

Trlja ruke

“Tu je i želja da se stavi veći naglasak na nezakonite migracije, jačanje daljnje europske industrijske baze, strateške autonomije europskog gospodarstva i ubrzane klimatske promjena koje utječu na naše živote i stvaraju velike štete”, predočio je premijer okvir unutar kojeg se Hrvatskoj događaju promjene potaknute korištenjem europskog novca otkako je Hrvatska 2013. postala članica EU.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić iz Šibenika je poručio da Hrvatska ima 13 milijardi eura odobrenih zahtjeva za nadoknadu EU sredstva u idućoj godini.

Foto:
Damir Krajac / CROPIX

“To nas stavlja u poziciju da možemo reći da smo uspjeli, da smo potrošili sva sredstava i da ćemo opravdati sva sredstva Europskoj komisiji iz naše prve pune financijske perspektive, a to je veliki uspjeh, veliko postignuće”, kazao je resorni ministar na skupu. Skup je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU povodom 10. obljetnice otkako je Hrvatska postala najmlađa članica EU.

Podsjećamo, Hrvatsku sljedeće godine očekuju i trostruki izbori. Parlamentarni, europarlamentarni i na koncu predsjednički.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.