Vukovic Stipanicev / CROPIX/Ilustracija

Onaj tko ovu novčanicu ima kod kuće, može postati bogatiji za desetke tisuća eura

Autor: Dnevno.hr

Iako čuvanje prastarog novca samo prikuplja prašinu, postoje i izuzeci pa stari novac ponekad može generirati i novi. I to velike količine. Dokaz tome je vrijednost koji na današnjem tržištu može postići jedna novčanica koja već dugo nije u optjecaju.

Novcem se plaća određena cijena i on ima svoju cijenu, osobito kad izađe iz optjecaja. Ako slučajno ima neku tiskarsku grešku ili grešku u kovanju, to mu višestruko podiže vrijednost i postaje zanimljiv kolekcionarima. Kada i koliko će ovogodišnje kovanice biti interesantne numizmatičarima, teško je predvidjeti.

Riječ je o novčanici od 100 dinara iz davne 1884. godine. Za nju je danas moguće dobiti čak nekoliko desetaka tisuća eura.

Foto: Screenshot/RTS

‘Sav kovani novac s likom Nikole Tesle je popularan’

“Ne možemo očekivati da one postignu neku izuzetnu numizmatičku vrijednost. Kako vrijeme prolazi one će biti nešto vrijednije nego danas, ali sigurno se od njih nećemo obogatiti. Ima nekih novčića koji su stari po 100 godina koji ni danas nisu dobili na nekoj drastičnoj vrijednosti, a ima jednostavno novčića starih po 20 godina koji su jako popularni. Primjerice, sav kovani novac s likom Nikole Tesle je popularan, bez obzira na tiražu“, objašnjava numizmatičar, Željko Jelić za RTS.

Čovjek je pronašao kovanicu od dva eura, a prodaje ju za 99 tisuća: Tvrdi da je posebna

Za kolekcionare je popularan i novac kovan ili otisnut u maloj nakladi koji je bio u optjecaju, a stupanj očuvanosti jedan je od faktora koji mu određuju cijenu. Za kulturne institucije neki primjerci ipak nemaju cijenu.
Međutim, ono što ima i veliku numizmatičku vrijedost je novčanica iz 1884. godine koja je bila u optjecaju do Prvog svjetskog rata. Tada je u prometu ostalo njih 70, a sudbina većine nije poznata.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.