Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Novi veliki problem za Plenkovića: Otvara se istraga protiv Gabrijele Žalac

Autor: Dnevno.hr

Europski tužitelj opet radi probleme HDZ-ovoj hegemoniji.

Naime, Europsko tužiteljstvo (EPPO) otvorilo je novu istragu protiv Gabrijele Žalac, bivše ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) i važne suradnice premijer Andreja Plenkovića te jedne bivše zaposlenice tog ministarstva zbog zlouporabe položaja i ovlasti.

Upravo su ona i još jedna važna Plenkovićeva ‘lavica’ Josipa Rimac slovile kao žene koje su spremne umočiti velik broj HDZ-ovih imena.

EPPO najjači adut oporbe

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti.

“Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu (Hrvatska) službeno je pokrenuo istragu protiv dviju osoba – bivše ministrice i bivše zaposlenice hrvatskog Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU) – zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Ovo je uslijedilo nakon izvida provedenih u suradnji s Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministrice MRRFEU-a bila je osigurati zakonito trošenje sredstava Europske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje provodi MRRFEU budu provedeni sukladno zakonu.

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Međutim, provedenim izvidima je utvrđeno da je bivša ministrica u razdoblju od svibnja 2017. do srpnja 2019. nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne svrhe, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za financiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem. Tako postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata nalagala da se njezini privatni troškovi u ugostiteljskim objektima dijelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta ministrice kao trošak reprezentacije u službene svrhe, iako za to osnova nije bilo, a dijelom uključi u troškove nabave Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.
Svašta joj se stavlja na teret

Ovakvim plaćanjem privatnih troškova u ugostiteljskim objektima javnim sredstvima bivša ministrica stekla je nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 9.732,35 eura – na štetu financijskih interesa EU (85%) i Republike Hrvatske (15%).

Najveći misterij Josipe Pleslić: Ovo je adut koji čuva za sud
Također se sumnja da je bivša zaposlenica MRRFEU-a, koja je bila zadužena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabave, te je poduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministrice u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija. Slijedom toga, iznos od najmanje 1.353,77 eura nastao u privatne svrhe bivše ministrice, plaćen je sredstvima iz EU fondova (85%) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.