Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MVEP OBJASNIO Ovo su pravila i iznimke za prelazak granice sa Slovenijom

Autor: Dnevno/M.V.

Mjesto na slovenskoj žutoj listi, Hrvatska se smjestila neki dan, a što to pravo znači objasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova. 

“Za hrvatske građane koji žele ući u Hrvatsku iz Slovenije nema promjena, mogu ući u Hrvatsku u skladu s odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a oni koji žele proći kroz Sloveniju mogu to napraviti bez karantene ili negativnog testa na SARS-CoV-2, ako kroz Sloveniju tranzitiraju u roku od 12 sati”, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova za Index.

Ova pravila vrijede za sve osim 16 izuzetaka, poručili su iz Ministarstva. Među njima, prekogranični su dnevni radni migranti, kao i prekogranični tjedni radni migranti koji imaju radni odnos u jednoj od država članica EU ili schengenskog prostora. Oni moraju imati dokaz ili potpisanu izjavu u kojoj se navodi razlog za prelazak granice, kao i dnevni ili tjedni radni migranti, kako bi mogli ući u Sloveniju bez karantene.

Za osobe koje prevoze robu u Republiku Sloveniju ili iz Republike Slovenije te kamionski promet u tranzitu koji moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska, isto vrijede posebna pravila. Tako stoji kako one moraju napustiti Sloveniju u roku od 12 sati nakon ulaska.

Za osobe koje putuju s diplomatskom putovnicom te osobe koje obavljaju usluge za koje je nadležno ministarstvo dalo potvrdu da bi zbog karantene došlo do veće društvene ili gospodarske štete također vrijede pravila iznimke. Iznimka su i pripadnici službi zaštite i spašavanja, zdravstva, policije, vatrogasaca i osobe koje izvode humanitarni prijevoz za Republiku Sloveniju te osobe koje imaju dokaz o zdravstvenom pregledu ili zahvatu u RS, drugoj državi EU ili schengenskog područja.

Osobe koje prelaze granicu na dnevnoj ili povremenoj osnovi zbog uključivanja u odgojno-obrazovni proces ili znanstveno istraživanje u RS ili u inozemstvu i to dokazuju odgovarajućim dokazima ili njihovi roditelji ili druge osobe koje ih prevoze i vraćaju se u roku od 24 sata nakon ulaska u Sloveniju također su iznimka. Kao i osobe koje idu na sprovod bliskog srodnika i napuštaju Sloveniju u roku od 24 sata. Isto vrijedi i za osobe koje prelaze granicu iz obiteljskih razloga, zbog održavanja kontakata s članovima uže obitelji i vraćaju se u roku od 24 sata te osobe koje prelaze granicu zbog neodloživih osobnih razloga i vraćaju se u roku od 24 sata, uz predočenje odgovarajućeg dokaza.

Dakako, i osobe koje su dvovlasnici ili najamnici zemljišta u pograničnom području ili na obje strane državne granice i prelaze granicu zbog obavljanja poljoprivredno-šumarskih radova također su izuzeti od općih pravila, kao i pripadnici Slovenske vojske, policije ili službenici državnog organa koji se vraćaju iz rada u inozemstvu. Za osobe koje su napravile turističku rezervaciju u trenutku kada je njihova država bila na zelenoj listi i imaju potvrdu rezervacije također vrijede posebna pravila.
Za iznimke pod 1a, 2, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 i 16 potrebno je priložiti negativni test na SARS-COV-2 (COVID-19) koji nije stariji od 36 sati i napravljen je u nekoj od država EU ili državi schengenskog prostora, objasnili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Srbija opet rekordna po broju oboljelih, Grčka zatvara granice
Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.