Foto: CROPIX

Ljudi iz ‘srpskog sveta’ imaju opake namjere, a za Hrvate je opasno ono što radi Pupovac

Autor: Mirko Jozić/7dnevno

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, prvi čovjek RS-a Milorad Dodik i poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, posljednjih dana privlače pozornost jer su, kako se piše, ponovno na tragu takozvanog srpskog sveta, iz čega proizlazi da pripremaju još jedan u nizu svojih srpskih nacionalnih programa.

O tome se zasad ne oglašava vodeći predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji je duboko zakoračio u kampanju za parlamentarne izbore, premda mu, istini za volju, kampanja nije ni potrebna. Provokativni SDSS-ovi plakati preplavili su Hrvatsku, a da mu je Pupovac kao saveznik i nakon izbora nužan, premijer Andrej Plenković i ne pokušava skriti.

Štoviše, osim što su vladajući za Pupovčeve projekte odriješili kesu, upućeni tvrde da je Plenković i u kampanji pronašao vremena za svojeg ključnog koalicijskog partnera pa je nedavno, obilazeći Dalmaciju, svratio i do Donjih Cerana, sela nadomak Benkovca, gdje se družio sa šefom SDSS-a uz janjetinu s ražnja koju je ovaj navodno pripremio posebno za predsjednika Vlade, s kojim je već dugo prijateljski povezan i izvan politike. Poveznice su to koje u ovom ozračju u regiji nisu nevažne, posebice kada se zna da Pupovac nikada konkretno nije osudio Vučićevu retoriku i da je često gostovao kod Dodika na neustavnim proslavama Dana Republike Srpske.

Foto: CROPIX

Nastavak zaoštravanja

Sada ta ista družina uz Porfirijev blagoslov najavljuje da će na pravoslavni Uskrs odnosno 5. i 6. svibnja u Beogradu, ali i u nekim drugim dijelovima Srbije održati veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske. Sve se to priprema neposredno nakon izbora u Srbiji, na kojima je još jednom potvrđena Vučićeva dominacija, ali i u jeku krize kroz koju Dodik prolazi u RS-u zbog svoje separatističke politike. Zbog nje se uvelike zamjerio međunarodnoj zajednici, Amerikancima, pa i Bruxellesu, u kojem nisu naklonjeni ni Vučiću koji se do danas nije ogradio od Putina i od, u Srbiji sveprisutne, proruske politike, bez obzira na rat koji traje na ukrajinskom tlu i čiji se kraj ne nazire.

Prema pisanju beogradske Politike, ovaj je najnoviji događaj usuglašen nakon višesatnog razgovora između Vučića, Dodika i patrijarha Porfirija, a Vučić je taj sastanak okarakterizirao kao jedan od značajnijih. Iako nova vlada Srbije još nije formirana, vlada RS-a pripremit će deklaraciju i druge pravne akte koje će podnijeti na usvajanje skupštinama RS-a i Srbije. Pojedini mediji u Srbiji smatraju da se to primarno odnosi na Kosovo, čiju neovisnost u Srbiji nastoje ignorirati. Međutim, Vučić i u izjavi za srpske medije ponavlja staru srpsku mantru koju ovdje u Hrvatskoj propagira Pupovac.

Poznata udarnica spominje nove poruke: ‘Pitanje je vremena, Plenković ide u zatvor’
Tako je rekao kako su on i Dodik patrijarha Porfirija upoznali s težinom političke situacije u kojoj se nalazi cjelokupan srpski narod pa su od “njegove svetosti” zatražili blagoslov i podršku SPC-a. Da Srbi u Hrvatskoj nisu izostavljeni iz ove priče, jasno je i iz toga što je Vučić rekao kako će se deklaracija odnositi na težak položaj svih Srba u regiji. Oni upućeni u tematiku smatraju da je ova Vučićeva poruka nastavak zaoštravanja odnosa u regiji, što uz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu podrazumijeva Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju. Bez jasne definicije Vučić poručuje da će na Vaskršnjem saboru biti donesene značajne odluke o opstanku srpskog naroda na njihovim ognjištima. Deklaracija bi se trebala doticati i njihova ekonomskog napretka, premda nije jasno ni što to Vučić i Dodik u tom smislu nude svojem narodu u svojim zemljama.

Foto: CROPIX

Širi tenzije

Jasno je zato da će se u deklaraciji spominjati i očuvanje srpskog jezika, zajedničke kulturne baštine te neizostavnog ćiriličnog pisma. Nije ovo prvi put da Dodik i Vučić najavljuju deklaraciju, a treba podsjetiti da su i prošle godine njih dvojica najavljivala osnivanje Narodnog pokreta za državu. Iza svih tih najava krije se dugogodišnja Vučićeva ambicija da postane predsjednik svih Srba ne samo u svojoj zemlji nego i u cijeloj regiji, za što bi mu trebala poslužiti i ova deklaracija koja je samo dio nastavka nacionalnog programa kojim srpski dvojac još jednom daje do znanja da ne priznaju Bosnu i Hercegovinu, ali i da nemaju namjeru odustati od ideje da svi Srbi žive u jednoj državi.

Takvim stavovima Vučić zapravo raširenih ruku prihvaća politiku Vladimira Putina i širi tenzije na takozvanom zapadnom Balkanu, izgovarajući jasno i glasno ono što njegovi jataci Dačić, Vulin, Mali i Šešelj izgovaraju godinama. Ratnohuškačka je to retorika i ideologija krvi i tla koja se svodi na dvije riječi – velika Srbija. Program “srpskog sveta” koji su u javnim nastupima dosad najčešće propagirali Vulin i Putinov intimus Dodik zapravo su stare hegemonijske ideje o velikoj srpskoj državi, u čijem je korijenu agenda o ugroženosti Srba na teritorijima izvan Srbije, primjerice u Hrvatskoj. Gdje god bi velikosrpska batina mogla nešto zamutiti, destabilizirati ili problematizirati, tamo su prema Vučiću i Dodiku Srbi ugroženi. Pa kako to da Srbi u Mađarskoj nemaju nikakvih problema, kako to da Srbi nisu ugroženi u Njemačkoj ili Austriji, Francuskoj, već su ugroženi uglavnom u onim zemljama kojima je Srbija okružena i onim zemljama čije teritorije Srbija desetljećima svojata?
Agenda “srpski svet” inače je nastala kao pandan programu “ruskog svijeta”, a kreatori ruske vanjske i sigurnosne politike još su početkom dvijetisućitih institucionalizirali ovu inicijativu kroz fondaciju Russkiy mir, kojoj je cilj zaštita kulturnog nasljeđa i ljudskih prava u neposrednom susjedstvu.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Glavni saveznik

Pojednostavljeno rečeno, ideja je da se tom strategijom homogenizira ruski narod, a pritom se osporava teritorijalni integritet zemalja u kojima Rusi žive. Ono što Putin propagira u Rusiji, to Vučić i Dodik propagiraju u svojem susjedstvu. Ono što je Srpska pravoslavna crkva Vučiću, to je Ruska pravoslavna crkva Putinu, kojemu je izravno podređena. Nije onda ni čudno što Vučićeva vlast u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ima glavnog saveznika za širenje svojih ideja koje Vučić predvodi s patrijarhom Porfirijem, jer on je i prije ustoličenja bio njegov odabranik za prvog čovjeka SPC-a.

Nije nepoznanica da je bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanski djelovao i u glavnom hrvatskom gradu, iz kojega je ispraćen s velikim optimizmom i uz prilično pomirljive poruke koje je iznosio i u svojem posljednjem intervjuu za hrvatske medije gostujući na HRT-u kod Romana Bolkovića. Suprotno onomu što je ondje govorio, Porfirije se nije distancirao od politike koja je 90-ih godina rezultirala prolijevanjem krvi. Međutim, oni koji su njegovo djelovanje pratili i tijekom njegova boravka u Zagrebu nisu iznenađeni, oni kažu kako je na čelo srpske Crkve s njime došao čovjek koji je i u hrvatskoj metropoli bio jedan od glavnih Vučićevih poslušnika i važna karika u realizaciji projekta “srpski svet”.

Dodik najavio raspad Bosne i Hercegovine: ‘Okončava se era unipolarnog svijeta’

Da je SPC dio tog projekta, dalo se naslutiti i onda kada je Šešelj od te institucije dobio visoko priznanje, ali i onda kada je u Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici patrijarh Porfirije izravno ušao u kampanju popisa stanovništva u Crnoj Gori pozivajući Srbe u toj zemlji da u svakoj prilici ponosno i dostojanstveno iskažu svoj identitet kao vjernici SPC-a, govornici srpskog jezika i pripadnici srpskog naroda. “To je pravo, odgovornost, obaveza i dužnost svih nas”, rekao je tada Porfirije, koji je i u rujnu 2022. godine tijekom posjeta Bijeljini govorio kako su granice promjenjiva kategorija. “Svi znamo da su se kroz povijest granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da se u povijesti u kojoj je sve relativno neće mijenjati i ubuduće”, rekao je tada prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve preko koje se sustavno promiče ideja “srpskog sveta”, čime se raspiruju sukobi na prostorima takozvanog zapadnog Balkana.

Foto: CROPIX

Džoker-karta

Prema ocjeni lidera Pokreta slobodnih građana i poslanika Pavla Grbovića iz opozicijske liste Srbija protiv nasilja, ova Vučićeva najava zapravo je klasični pokušaj “pravljenja naprednjačkog vašara” koji je problematičan iz mnogo kutova. Jedan od razloga zbog kojih je za ovaj događaj izabran vjerski praznik, odnosno početak svibnja, po njegovim je riječima taj da se preklopi s godišnjicom masovnih ubojstava u OŠ “Vladislav Ribnikar” i u selima oko Mladenovca jer se godinu dana nakon tih nemilih događanja u Srbiji nije promijenilo ništa, niti je vlast išta poduzela da do takvih nesreća više ne dođe.

“Činjenica je da svaki put kad se vlast SNS-a nađe u teškim okolnostima – a one su u ovom trenutku višestruko teške imajući u vidu da je riječ o režimu koji je uhvaćen u krađi izbora i kojem prijeti potpuno zaustavljanje europskih integracija i europskih fondova – oni pribjegavaju kvazipatriotskoj džoker-karti i stvaranju atmosfere koja je na rubu konflikta i incidenata, gdje se opet provodi mjerenje tih patriotskih krvnih zrnaca, gdje se opet radi unutarnja podjela na patriote i izdajnike, gdje se stvara to čuveno jedinstvo po ugledu na Putinov model vladavine”, rekao je Grbović.

Sonja Bisersko iz Helsinškog odbora napomenula je pak kako SPC, Vučić i Dodik dobro surađuju otkako je Porfirije došao na čelo SPC-a, ali i da Crkva ima značajnu ulogu kao jedina institucija koja je legalno aktivna i u Srbiji i u BiH i na Kosovu i u Crnoj Gori. “Ona je produžena ruka Beograda, mnoge stvari idu preko Crkve, a i utjecaj Rusije ide preko Crkve i preko službi sigurnosti”, zaključila je.

Autor:Mirko Jozić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.