Foto: Guliver image/AP Photo/Amel Emric

Komšić kazneno prijavljen zbog imenovanja hrvatskih generala

Autor: Dnevno.hr

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić (HDZ BiH) podnio je kaznenu prijavu državnome Tužiteljstvu BiH i policijskoj agenciji SIPA-i protiv hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Željka Komšića tvrdeći da je prekršio zakone i oštetio Hrvate imenovanjem generala koji nisu imali za to uvjete.

Naime, Predsjedništvo BiH je u prosincu prošle godine imenovalo novi Generalski zbor Oružanih snaga BiH u kojemu su bošnjački i srpski član državnog vrha Denis Bećirević i Željka Cvijanović potvrdili bošnjačke i srpske generale onako kako ih je predložilo ministarstvo obrane BiH.

Tako nije postupio Željko Komšić koji je tom prigodom umirovio jednoga hrvatskog generala Marka Stojčića, te promijenio raspored preostale trojice hrvatskih generala imenujući Martina Propadala za generala iako po navodima zamjenika ministra Galića za to nije imao uvjete. Uz to je rekao kako je Komšić prekršio Zakon o obrani BiH i Zakon o službi u Oružanim snagama BiH zbog čega je i podnio kaznenu prijavu.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

‘Narušena zakonska procedura’

“Podnio sam kaznenu prijavu protiv Željka Komšića zbog kršenja Zakona o obrani i Zakona o službi u oružanim snagama BiH oko imenovanja hrvatskih generala u Oružanim snagama BiH. Na taj je način napravljena i šteta cijelom sustavu obrane i Oružanim snagama, a napose Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu koji ima zajamčenu ulogu u ovome sustavu”, rekao je Galić u ponedjeljak.

Kazao je i kako je prigodom imenovanja generala posve narušena zakonska procedura pa o potvrdi generala nije odlučivala parlamentarna skupština BiH.

“Problem je što nisu zakonom predviđene procedure ispoštovane o imenovanju generala i cijeli zakon je time doveden u pitanje. Potpuno je zanemarena uloga Parlamenta kao zakonodavnog tijela koje nije potvrdilo odluku Predsjedništva BiH”, dodao je zamjenik ministra obrane BiH.

Novi saziv generala je svejedno početkom veljače preuzeo dužnost iako njihovo imenovanje nije potvrdio Parlament BiH. Hrvatske stranke u BiH osporavaju Željku Komšiću legitimitet kao hrvatskog člana BiH Predsjedništva smatrajući  kako zastupa interese bošnjačke strane budući su ga u četiri navrata na poziciju u državni vrh većinom birali Bošnjaci.
‘Treba stvarno biti rasistička šuga da se Hercegovce grize za nogu!’ Holjevac o zagrebačkim Hrvatekima: ‘Zbog takvih Tomašević dobiva sve one glasove’
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.