Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jedan od dvojice vrlo moćnih hrvatskih političara nakon izbora bi mogao završiti na ‘smetlištu’

Autor: Željko Primorac/7dnevno

Izborna utrka ide prema svom vrhuncu. Kandidati obilaze teren, održavaju se stranački skupovi, klauzure, pa čak i prosvjedi. Pažljivi politički analitičari tvrde da tek predstoji sva raskoš političke kampanje koju će nam političari prirediti, ali i ovo što sada gledamo sasvim ispunjava naša očekivanja od domaće političke scene.

Za to su se prije svega pobrinuli aktualni predsjednik i premijer, ali i mediji koji dosadašnju kampanju pokušavaju prikazati kao izbor između plave i crvene Hrvatske. Pojedine političke opcije, prije svega Domovinski pokret, pokušavaju se suprotstaviti navedenom dvostranačkom sustavu i ponuditi vlastitu viziju Hrvatske. S nedavno održanog velikog stranačkog skupa u “Lisinskom” poslali su poruku o – vukovarskoj Hrvatskoj. Nema sumnje da DP pod navedenom sintagmom misli na obnovu nacionalnog suvereniteta i ponosa, ali i novi nacionalni zamah u svim segmentima javnog života.

Za svake izbore političari vole govoriti kako su presudni i važni. Tako pokušavaju maksimalno mobilizirati vlastito biračko tijelo i ostvariti što bolji izborni rezultat. No ovi izbori zaista bi mogli biti presudni.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Dvostruka igra

Ne toliko za Hrvatsku, jer smo se naviknuli da se kod nas stvari na javnoj sceni sporo odvijaju, ali bi mogli biti presudni za brojne političare i stranke. Krenimo od vrha, od čovjeka koji je mjesto predsjednika Republike odlučio zamijeniti mjestom predsjednika Vlade. Uspije li Zoran Milanović u svom naumu, postat će jedini političar u novijoj hrvatskoj povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Također, postat će jedini političar bez stanke između mandata, a da je pritom obnašao dvije najvažnije funkcije u državi – onu predsjednika Republike i Vlade.

Prije njega premijersku i predsjedničku funkciju obnašao je Stipe Mesić, ali je između dva mandata imao podulju stanku. Zoran Milanović zaigrao je opasnu igru. U njoj može puno dobiti, ali isto tako može i puno izgubiti. Iako se sada čini da neće dati ostavku i krenuti u otvorenu kampanju, jasno je da će se predsjednički izbori odlučivati na parlamentarnima. Milanović zasad pokušava osigurati još jedan pričuvni položaj za obračun na predsjedničkim izborima krajem godine ako SDP i koalicija izgube parlamentarne izbore, ali će mu izgledi na tim izborima biti znatno umanjeni ako izgubi parlamentarne.

Poznata udarnica spominje nove poruke: ‘Pitanje je vremena, Plenković ide u zatvor’




S druge strane, ako Milanović uspije sastaviti vladu, ljevica će dobiti zamah pa će biti dovoljno da kandidira nekoga tko ne izaziva previše tenzija u društvu. U slučaju gubitka parlamentarnih izbora Milanović će termin predsjedničkih izbora pomaknuti do krajnjeg roka, vjerojatno do veljače 2025., kako bi imao dovoljno vremena anulirati poraz s parlamentarnih izbora i otvoriti nove frontove prema izbornim pobjednicima.

I SDP-u će predstojeći izbori biti veoma važni. Budu li poraženi, bit će to treći uzastopni mandat u oporbi i neminovno će doći do daljnjeg slabljenja i osipanja stranke. Slabljenje stranke neće zaustaviti ni vrlo vjerojatna smjena Peđe Grbina s mjesta predsjednika stranke u slučaju izbornog poraza. Naime, SDP je već dulje vrijeme u regresiji. Djelomično se to poklapa s europskim trendovima u socijaldemokratskim strankama, a djelomično s rastom konkurentskih stranaka na tom političkom spektru. Mladi socijalisti i ljevičari sve se više okreću zelenim strankama diljem Europe.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Sporedni igrač

U hrvatskom je slučaju platforma Možemo ta politička opcija koja preuzima birače od SDP-a. Stožerna stranka hrvatske ljevice, uz HDZ, dosad je bila jedina politička opcija koja je bez problema mogla kadrovski popuniti sve državne resore. Međutim, već dva mandata u opoziciji, a moguće i treći, značajno će smanjiti kadrovski potencijal SDP-a za profilaciju novih ljudi. Već sada su u klubu SDP-a vidljive posljedice dugotrajne opozicije. Saborski klub uglavnom je baziran na dužnosnicima iz vremena Kukuriku koalicije iz 2011. Malo je svježih snaga koje mogu donijeti nove politike, a samim time i privući nove, mlade, glasače.




Poraz će neminovno voditi do slabljenja stranke i prepuštanja primata drugim lijevim opcijama na političkoj sceni. SDP-u bi se na državnoj razini moglo dogoditi ono što mu se upravo dogodilo u dva najveća grada u državi. U Splitu i Zagrebu u prvi su plan izbile druge političke opcije na ljevici, a SDP igra pomoćnu, beznačajnu, ulogu. Ako SDP ipak uspije sastaviti vladu, bit će to prilika za kadrovski oporavak, a s Možemo će pokušati pronaći model za prisilni suživot.

Milanović je prekršio Ustav: Evo što će se dogoditi ako SDP istakne njegovo ime na listi

I za Most će ovo biti presudni izbori. Most je na političkoj sceni više od deset godina, dva su puta sastavljali vladu s HDZ-om i dva su puta bili izbacivani iz tih vlada. Svu svoju političku aktivnost bazirali su na suprotstavljanju HDZ-u i tiho sanjaju ulazak u vlast u koaliciji sa SDP-om. S tih pozicija nastojat će stvoriti kadrovsku podlogu za rast stranke na terenu i ostvariti što snažniji utjecaj na političkoj desnici. Računaju da im glasači neće zamjeriti ulazak u vlast s ljevicom. Zbog toga su u Splitu i Sinju testirali sastavljanje vlasti s ljevicom. Za razliku od izbora 2020., nemaju kadrovskih rješenja koja bi im donijela novi skok popularnosti. Na proteklim parlamentarnim izborima plesali su oko izbornog praga, ali su u posljednji trenutak u igru uveli bračni par Raspudić i Marina Miletića, što im je osiguralo solidan izborni rezultat.

Foto: Josko Ponos / CROPIX

Bez iznenađenja

No ovaj put nemaju prostora na listama za nova iznenađenja. Mostove zvijezde s prošlih izbora ne žele plesati tek jedan ples i ne pristaju na zamjenu. Grmoja i Petrov imaju sve više problema sa sastavljanjem lista i u drugim izbornim jedinicama. Tako je nedavno izbila prava mala pobuna u splitskom Mostu zbog činjenice da ta organizacija nije dobila prolazno mjesto na listi za Sabor. Preskočili su ih Imoćani i Neretvani. Most je duboko antisistemska stranka usmjerena na očuvanje saborskih fotelja nekoliko istaknutih vođa te stranke. Ako i budu sudjelovali u vlasti s SDP-om, ta će vlada biti duboko nefunkcionalna jer će prije svega voditi računa o svom trenutnom rejtingu, a ne o programima i rezultatima vlade. Most polako postaje stranka od koje svi zaziru. Trenutno im je jedini spas za dugoročno preživljavanje koalicija sa SDP-om, ali je pitanje hoće li nakon te koalicije uopće postojati kao politička opcija.

HDZ je drugi uzastopni mandat na vlasti pod vodstvom Andreja Plenkovića. Gubitak izbora za sve je predsjednike HDZ-a dosad bio iznimno bolan i takav scenarij za Andreja Plenkovića gotovo sigurno znači trenutnu smjenu. U slučaju gubitka vlasti HDZ neće toliko biti pogođen gubitkom kadrovskog potencijala jer su na vlasti u nizu gradova, općina i županija, što im osigurava gotovo nepresušan izvor kadrova. Međutim, izvjesno je kako će stranku zahvatiti svojevrsna kriza identiteta. Naime, radi povratka pozicija bit će nužno napraviti zaokret od politike Andreja Plenkovića, a pitanje je ima li u HDZ-u za takav scenarij potencijala.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Ozbiljan faktor

Čak će i koalicijska vlada, mimo sadašnjih koalicijskih partnera, za HDZ značiti odustajanje od velikog dijela dosadašnjih neoliberalnih politika. Osim u slučaju da do saborske većine dođe uz potporu platforme Možemo. S druge strane, pobjeda na izborima sve će ove teme gurnuti pod tepih do neke druge prilike, jer ipak je vlast najčvršći kohezivni faktor.

Možemo kao nova politička opcija ima luksuz pauziranja od vlasti i vlast na razini države nije im imperativ, ali bi je svakako željeli. Mnogo važniji za njih će biti idući lokalni izbori u Zagrebu, koji su neplanski počeli voditi prije tri godine. U Zagrebu se baš nisu proslavili pa će biti interesantno promatrati njihov rezultat na razini Zagreba i ostalih dijelova RH na predstojećim izborima.
Možda najkomotniju situaciju na idućim izborima ima Domovinski pokret.

Nedavni skup u “Lisinskom” pokazao je kako je DP dobro organizirana stranka koja se profilirala u ozbiljan politički faktor u zemlji. Stranka će na predstojećim izborima sigurno ostvariti dobar rezultat i bit će u poziciji postavljati uvjete suradnje sa svim političkim opcijama. Dosad nisu bili u vlasti pa jedini nisu kompromitirani. Europski i svjetski trendovi jačanja konzervativnih desnih opcija idu im na ruku pa će u idućem razdoblju ova politička opcija i dalje rasti.

Autor:Željko Primorac/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.