Foto: Cropix, Čitatelj

Snijeg prestao padati u metropoli: Dio autocesta zatvoren, padaju stabla, kaos na Franji Tuđmanu

Autor: Dnevno.hr

Od ranoga jutra snijeg je zahvatio i Hrvatsku. Od pet sati ujutro snijeg je počeo bijeliti metropolu, a oko 6.30 je zahvatio gotovo cijelu središnju Hrvatsku, dio Slavonije i Gorski kotar. Tijekom sljedećih sati trebao bi se proširiti na cijelu unutrašnjost.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda DHMZ, poručuju kako će danas biti umjereno do pretežno oblačno s povremenim oborinama, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će ujutro uz pad temperature kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, koji bi u gorju mogao biti i deblji. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i na obali te nekim otocima.

Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni, u gorju olujni vjetar. Zbog toga je ponegdje moguća i mećava. Na Jadranu će zapuhati umjeren do jak, jugozapadnjak i jugo, koji će okretati na olujnu i orkansku pod Velebitom, koja će se do kraja dana proširiti. Temperatura zraka će postupno padati, popodne u unutrašnjosti od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 stupnjeva na krajnjem jugu.

PRATITE UŽIVO:

14.52 – Dio autocesta zatvoren za promet

Zbog prepriječenog teretnog vozila za sav je promet zatvorena DC1 u Bruvnu, javlja HAK.

Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je preko Knina (DC1) ili Kistanja (DC59)); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.




Zbog olujnog vjetra samo za OSOBNA vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; autocesta A7 između čvorova Škurinje i Orehovica; Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski-Senj; DC27 Gračac-Donji-Karin; Paški most (DC106)

Zbog vjetra zabrana za I. skupinu vozila autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom; DC1 Vaganac-Udbina-Gračac; DC217 Ličko Petrovo Selo – GP Ličko Petrovo Selo.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostrom. autocesta A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) Bakar – Novi Vinodolski; DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće(DC501); LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7).




Na državnoj cesti D102 – na mostu Krk u oba smjera zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti) zbog olujnog vjetra.

14.33 – Velika kašnjenja u Zračnoj luci dr. Franjo Tuđman 

Jak snijeg koji je od jutra donedavno padao ometa promet i u zračnoj luci dr. Franjo Tuđman. Ondje su zabilježena višesatna kašnjenja odlaznih letova.

U prosjeku su kašnjenja oko sat i pol, dva, a rekorder je jutros let KLM-a za Amsterdam koji je, umjesto u 6.30, bio odgođen za 13.30 sati. Otprilike dva sata kasnili su i polasci na letovima za Paris, Zürich, München, Kopenhagen, Frankfurt, Beograd, Basel, Pafos… Zbog snježnog nevremena diljem Europe u problemima su i brojne druge zračne luke pa se kašnjenja očekuju i u nastavku dana, piše Večernji.

14.31 – Gotovo pa normaliziran promet ZET-a.

Jutros u Zagrebu svi tramvaji voze redovno, a od 147 autobusnih linija ZET-a, njih 141 vozi redovno, a na 6 linija u brdskim područjima ima odstupanja od planiranog reda vožnje, javljaju iz ZET-a.

Trenutno su u prekidu autobusne linije: 104 (Jandrićeva – Dom umirovljenika), 137 (Črnomerec – Perjavica – Borčec), 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva)

Autobusne linije koje prometuju skraćenim trasama: 123 (Črnomerec – Podsused-centar – Podsusedsko dolje) vozi skraćeno do Podsused centra, 140 (Mihaljevac – Sljeme) prometuje skraćeno do Snježne kraljice, 149 (Kuniščak – Vrhovec) prometuje skraćeno do starog okretišta.

Tramvajske linije 7 i 12 od 12.30 sati prometuju kroz spremište Dubrava zbog blokirane skretnice na okretištu.

14.28 –  Snijeg je prestao padati u Zagrebu

14.25 – Sljemenska cesta zatvorena zbog driftera?

Razlog zbog kojeg se zatvara Sljemenska cesta je navodno opasan trend driftanja, odnosno namjernog proklizavanja stražnjom stranom automobila u vožnji, doznaje Večernji. Snijegom prekrivene ceste privukle sudriftere, odnosno vozače koji su odlučili tako ugrožavati sigurnost u prometu. Kako to ne bi činili, policija je zatvorila Sljemensku cestu dok ona ne bude potpuno očišćena.

14.24 – Dramatična snimka pada stabla u Zagrebu

Na Aleju Bologne, jednu od najprometnijih zagrebačkih prometnica tijekom dana palo je veliko stablo. Srećom, ono nije zahvatilo niti jedan automobil tako da nitko nije ozlijeđen. Snimka pada stabla počela se brzo širiti društvenim mrežama. Vatrogasci su u Zagrebu intervenirali 27 puta zbog srušenih stabala.

12.12 – Zatvorena Jadranska magistrala

Zbog prometne nesreće na autocesti A4 kraj čvora Sesvete u smjeru Goričana, promet se vodi po dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, javlja HAK.

Osim toga, zimski su uvjeti na županijskim i lokalnim cestama na području Senja. Sljemenska cesta zatvorena je za promet, u tijeku je čišćenje nanosa snijega i zaleđenih dionica. Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Rovanjska (obilazak čvor Rovanjska (A1) – DC8 – D54 (Zaton Obrovački) – D27 (Gračac) -D50 – čvor Sveti Rok (A1); dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski-Senj; DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most (DC106)

Zbog vjetra zabrana za I. skupinu vozila autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom: DC1 Vaganac-Udbina-Gračac; DC217 Ličko Petrovo Selo – GP Ličko Petrovo Selo.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom: autocesta A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) Bakar – Novi Vinodolski; DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće(DC501); LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće (A7).

Na državnoj cesti D102 – na mostu Krk u oba smjera zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti) zbog olujnog vjetra.

12.02 – Uspostavljen dio autobusnih linija ZET-a

Jutros u Zagrebu svi tramvaji voze redovno, a od 147 autobusnih linija ZET-a, njih 130 vozi redovno, a na 17 linija u brdskim područjima ima odstupanja od planiranog reda vožnje.

U 9.28 sati ponovno je uspostavljena autobusna linija 205 (Dubrava – Markuševec – Bidrovec), a linija 208 (Dubrava – Vidovec) prometuje redovnom trasom. Od 10.45 sati autobusna linija 129 (Kuniščak – Šestinski dol) prometuje redovnom trasom. Autobusna linija 203 (Svetice – Kaptol) od 10.55 prometuje redovnom trasom.

Od 11.10 sati autobusne linije 127 (Črnomrec – Mikulići) i 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) prometuju uobičajenim trasama. U 11.20 sati ponovno uspostavljena autobusna linija 226 (Kaptol – Remete – Svetice). Autobusna linija 233 (Mihaljevac – Markuševec) od 11.30 sati prometuje redovno.

11.54 –  Zatvara se Sljemenska cesta

“Zbog prevelikog broja vozila koja ometaju rad zimske službe i sigurnosti u zimskim uvjetima policija i Zimska služba će zatvoriti promet Sljemenskom cestom na nekoliko sati. Žičara će za to vrijeme raditi normalno”, objavio je Grad Zagreb.

11.53 – Sve ekipe zimske službe na autocesti A6

Na autocesti Rijeka-Zagreb u Gorskom kotaru su sve ekipe zimske službe i prohodna je za osobna vozila, doznaje se od voditelja Tehničke jedinice Delnice HAC-a Valentina Crljenka. Snijeg pada cijelom duljinom autoceste kroz Gorski kotar i puše bura, a očekuje se jačanje bure tijekom dana.

Zbog olujnog vjetra je ovom autocestom između čvorova Delnice i Kikovica zabranjen promet za sva vozila osim osobnih i vozi se uz ograničenje brzine na 60 kilometara na sat. Vozače se poziva da ne pretječu ralice. Zbog zimskih uvjeta kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama je zabranjen promet i ostalim prometnicama u Gorskom kotaru.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

11.37 – U centru Zagreba palo stablo

U Ulici Šandora Brešćenskoga u centru Zagreba u petak je na parkirani automobil palo stablo. Na terenu su vatrogasci koji režu grane i rade na uklanjanju stabla. Prema prvim informacijama, nema ozlijeđenih. Ulica je zatvorena za sav promet.

11.28 – HAK objavio posebno upozorenje vozačima

Prometna nesreća na autocesti A4 na 50,500 kilometru između čvora Breznički Hum i čvora Novi Marof u smjeru Goričana promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h, javlja HAK.

Prometna nesreća se dogodila i na autocesti A1 na 58,900 kilometru između čvora Bosiljevo I i čvora Novigrad u smjeru Zagreba promet se vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h; a na 78. kilometru između čvora Bosiljevo i čvora Ogulin u smjeru Dubrovnika promet se vodi po dvije prometne trake.Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.

Zbog radova održavanje zimske službe pozivamo vozače da na autocesti ne pretječu ralice te poštuju ograničenje brzine. Zbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno, javljaju iz HAK-a.

11.10 – Snimka ciklone koja je donijela snijeg

Duboka ciklona nad sjeverozapadnom Europom utječe i na vrijeme u Hrvatskoj. S njom je povezana hladna fronta koja je u nekim dijelovima Europe donijela obilan snijeg. Na stražnjoj strani te spušta se hladan zrak, zbog čega su temperature danas i za više od 15 stupnjeva niže u odnosu na jučerašnje vrijednosti. Ciklonalni vrtlog snimio je satelit Sentinel 3.

11.06 – Zimska služba u Međimurju na nogama od tri ujutro

Zimska služba Županijske uprave za ceste Međimurske županije brine kako bi 452 kilometara ceste bilo prohodno i redovito posipano solju.

“Od tri sata u noći na terenu je sedam ralica s posipačima te sva kombi vozila s posipačima. U vozilima je 18 ljudi koji su na terenu i brinu o prohodnosti cesta. Osim toga, dvije osobe su dežurne u mjestima pripravnosti, a sve se koordinira s djelatnicima ŽUC-a”, potvrdila je Đurđica Hamer, ravnateljica ŽUC-a.

11.03 – Zimski prizori iz Križevaca

U Križevcima je tijekom noći i jutra također padao snijeg. Na fotografijama koje nam je poslao čitatelj vidi se da je vrijeme sve hladnije, jer se i oni kukci koji se dosad nisu uspjeli skriti, pokušavaju zavući na toplo.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

10.59 – Dio ZET-ovih linija još uvijek u prekidu

Jutros u Zagrebu svi tramvaji voze redovno, a od 147 autobusnih linija ZET-a, njih 125 vozi redovno, a na 22 linija u brdskim područjima ima odstupanja od planiranog reda vožnje. U 9.28 sati ponovno je uspostavljena autobusna linija 205 (Dubrava – Markuševec – Bidrovec), a linija 208 (Dubrava – Vidovec) prometuje redovnom trasom. Od 10.45 sati autobusna linija 129 (Kuniščak – Šestinski dol) prometuje redovnom trasom.

Trenutno su u prekidu autobusne linije: 104 (Jandrićeva – Dom umirovljenika), 123 (Črnomerec – Podsused-centar – Podsusedsko dolje), 125 (Črnomerec – Gornje Vrapče), 127 (Črnomrec – Mikulići), 128 (Črnomerec – Lukšići), 130 (Črnomerec – Borčec), 137 (Črnomerec – Perjavica – Borčec), 139 (Reljkovićeva – Jelenovac – Reljkovićeva), 140 (Mihaljevac – Sljeme), 142 (Vrapčanska aleja – Jačkovina – Vrapčanska aleja), 148 (Reljkovićeva – Hercegovačka – Bosanska – Reljkovićeva), 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića), 203 (Svetice – Kaptol)
226 (Kaptol – Remete – Svetice), 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko dolje), 233 (Mihaljevac – Markuševec)

Autobusne linije koje prometuju skraćenim trasama: 149 (Kuniščak – Vrhovec) prometuje skraćeno do starog okretišta, 160 (Savski most – Lipnica – Havidić Selo) vozi skraćeno do Lipnice, 162 (Savski most – Ašpergeri) u polascima za Gajane prometuje skraćeno do Ašpergera, 164 (Savski most) – Horvati) skraćena do okretišta Horvati/Hercegi, 209 (Dubrava – Čučerje) prometuje skraćeno do crkve u Čučerju, 262 (Dubec – Sesvete – Planina Donja) skraćena do Kučilovine 38.

Tramvajske linije 4 i 11 od 10.35 sati prometuju redovno, a linije 7 i 12 prometuju do Dupca zbog blokirane skretnice na okretištu Dubrava.

Zbog prometne nesreće u Kustošijanskoj ulici, linije 126 (Črnomerec – Gornja Kustošija – Krvarić) i 135 (Črnomerec – Graberje) privremeno su u prekidu. Više o toj nesreći možete čitati ovdje.

Zbog prometne nesreće drugih sudionika u prometu u Dubokom jarku, linije 264 (Dubec – Sesvete – Jesenovec), 270 (Dubec – Sesvete – Blaguša), 271 (Dubec – Sesvete – Glavnica Donja), 272 (Dubec – Sesvete – Moravče), 273 (Dubec – Sesvete – Lužan) i 274 (Zagreb (Dubec) – Sesvete – Laktec) prometuju neredovito. Zbog jakih udara vjetra mogući su prekidi u radu žičare Sljeme.

10.27 – Trenutno stanje u prometu u Zagrebu

Zimska služba je u pripravnosti od 22 sata sinoć, a od ranog jutra je svih 240 ekipa zbog snijega na terenu. Sve tramvajske linije voze normalno, a od 147 autobusnih linija trenutno je u prekidu njih desetak. Javnost ćemo obavještavati kako se budu normalizirale.

10.05 – Dio linija ZET-a ponovno u pogonu, tramvaji u blokadi na istoku 

Kako javlja ZET, u 9.28 sati ponovno je uspostavljena autobusna linija 205 (Dubrava – Markuševec – Bidrovec), a linija 208 (Dubrava – Vidovec) prometuje redovnom trasom. No, tramvajske linije 4 i 11 od 9.05 sati prometuju skraćeno do okretišta Dubrava zbog kvara skretnice u Dubravi.

9.57 – Nova prometna nesreća na autocesti

Nova prometna nesreća dogodila se na autocesti A1 na 24. kilometru, između čvora Karlovaci čvora Jastrebarsko. U smjeru Zagreba promet se vodi po dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h, javlja HAK.

9.51 – Snježna fronta se premješta preko Istre

Snježna fronta jako je brzo zahvatila dobar dio Hrvatske. O njenom premještanju svjedoči i snimka koju je objavio IstraMet. Na snimci se vidi kako fronta prelazi Učku uz jak vjetar.

 

Fronta je prebacila Učku, uskoro će zahvatiti cijelu Istru. Temperature na istoku poluotoka već su u osjetnom padu! Video by Armin Merklin

Objavljuje IstraMet u Petak, 19. siječnja 2024.

9.45 – Neodgovorni vozači ometaju promet u Zagrebu

Unatoč meteorološkim najavama i savjetima policije, pojedini vozači su neodgovorno izašli na cestu i uzrokovali probleme. Na FAcebooku se pojavila snimka iz zagrebačkih Mikulića, naselja u podsljemenskoj zoni.

“Gospodična ima ljetne gume, ne priča hrvatski ni engleski, ne možemo joj pomoći”, tvrde svjedoci ove nezgodne situacije.

 

“Gospodicna ima ljetne gume, ne prica hrvatski ni engleski ne mozemo joj pomoći”

Zagreb, Mikulići

Objavljuje Prometne zgode i nezgode u Petak, 19. siječnja 2024.

9.23 – Uskoro jačanje bure i pojava mećava

Kroz dva sata, naglo jačanje bure, koja će imati olujne i orkanske udare do 120, podno Velebita do 170 km/h. U Dalmaciji također udari 90 – 115 km/h, na burovitim lokacijama do 130 km/h.

U Gorskom Kotaru i Lici, uskoro mećava, vijavice, problemi u prometu.Količine snijega 15 – 30, u nekim područjima do 45 cm.  Do 25 cm pasti će i na području Karlovačke regije, a na području središnje i istočne Hrvatske 5 do 10, moguće i 15 cm, javlja Meteo-team.

Kroz dva sata, naglo jačanje bure, koja će imati olujne i orkanske udare do 120, podno Velebita do 170 km/h⚠️⚠️
U…

Objavljuje Vremenska prognoza by MeteoTeamPetak, 19. siječnja 2024.

9.14 – Još autobusnih linija ZET-a u prekidu

Zbog otežanih uvjeta za prolazak vozila na dijelu prometne mreže, a što se prije svega odnosi na brdske predjele, pojedine autobusne linije odstupaju od planiranog reda vožnje. Preventivnom pripremom vozila i infrastrukture umanjen je utjecaj vremenskih neprilika, te se kompletan tramvajski promet odvija neometano, dok od 147 autobusnih linija ZET-a, trenutno bilježimo poteškoće na pojedinim trasama i linijama.

Trenutno su u prekidu autobusne linije: 104 (Jandrićeva – Dom umirovljenika), 127 (Črnomerec – Mikulići), 130 (Črnomerec – Borčec), 137 (Črnomerec – Perjavica – Borčec), 140 (Mihaljevac – Sljeme), 142 (Vrapčanska aleja – Jačkovina – Vrapčanska aleja), 205 (Dubrava – Markuševec – Bidrovec), 233 (Mihaljevac – Markuševec)

Autobusne linije koje prometuju skraćenim trasama: 149 (Kuniščak – Vrhovec) prometuje do starog okretišta, linija, 160 (Savski most – Lipnica – Havidić Selo) vozi skraćeno do Lipnice, 162 (Savski most – Ašpergeri) u polascima za Gajane prometuje skraćeno do Ašpergera, 164 (Savski most) – Horvati) skraćena do okretišta Horvati/Hercegi, 203 (Svetice – Kaptol) prometuje do Vinca, 208 (Dubrava – Vidovec) vozi do do Dva potoka (raskrižje Miroševečke i Ulice Vida Ročića), 262 (Dubec – Sesvete – Planina Donja) skraćena do Kučilovine 38.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zbog prometne nesreće u Kustošijanskoj ulici, linije 126 (Črnomerec – Gornja Kustošija – Krvarić) i 135 (Črnomerec – Graberje) privremeno su u prekidu. Zbog prometne nesreće drugih sudionika u prometu u Dubokom jarku, linije 264 (Dubec – Sesvete – Jesenovec), 270 (Dubec – Sesvete – Blaguša), 271 (Dubec – Sesvete – Glavnica Donja), 272 (Dubec – Sesvete – Moravče), 273 (Dubec – Sesvete – Lužan) i 274 (Zagreb (Dubec) – Sesvete – Laktec) prometuju neredovito. Zbog jakih udara vjetra mogući su prekidi u radu žičare Sljeme.

9.10 – Što vozači trebaju činiti u prometu

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, podsjetili su iz Policijske uprave krapinsko-zagorske. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.

Podsjećamo, da je sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 121/20.), propisana obaveza korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta, 1863,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Novčanom kaznom u iznosu od 660,00 do 1990,00 eura kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 190,00 do 660,00 eura i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 130,00 eura kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Na području Policijske uprave krapinsko-zagorske zimska oprema u navedenom razdoblju obavezna je na dionici autoceste A2 Zagreb-Macelj i na državnoj cesti D1 (Zagorskoj magistarali).

9.07 – Vozači nezadovoljni uvjetima i sudionicima u prometu 

Jedna vozačica na Facebooku se požalila na bahate vozače koji i po snijegu i skliskom kolniku pretječu druge automobile. Njenu objavu možete pročitati ovdje.

Hrvatica bijesna usred mećave: ‘Vani je užas, ali snijeg nije najgori problem’

9.00 – Prometne nesreće na autocestama

Prometna nesreća na autocesti A4 na 42,8 kilometara između čvora Novi Marof i čvora Varaždinske toplice u smjeru Goričana promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h, javlja HAK.

Dvije prometne nesreće zabilježene su na autocesti A6. Prva je na 46. kilometru između čvora Vrata i čvora Delnice u smjeru Zagreba, zbog čega se promet vodi jednom prometnom trakom.Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Druga nesreća se dogodila u tunelu Hrasten u smjeru Rijeke. Promet se također odvija jednom trakom uz ograničenje brzine od 40 km/h.

8.52 – Otežani uvjeti u prometu 

HAK javlja da se zbog susnježice i snijega otežano se vozi na cestama kroz Gorski kotar i Liku, mjestimice u Slavoniji i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ponegdje ima ugaženog ili mokrog snijega na kolniku te se na brojnim dionicama vozi usporeno, uz zastoje. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme:

Gorski kotar: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica; DC3 Duga Resa – Zdihovo – Delnice – Kikovica; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja; DC549 Vrata (A6) – Fužine (ŽC5062); ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5062 Kraljev Jarak- Fužine-Lukovo; ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine-Hreljin-Zlobin; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica i Čabra.

Lika: DC1 Grabovac-Vaganac; DC23 Kapela-Žuta Lokva; DC25 Korenica-Lički Osik; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; DC218 Užljebić – Donji Lapac-Bjelopolje; DC522 čvor Udbina (DC1) – čvor Gornja Ploča (A1);

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

sjeverozapadna Hrvatska: autocesta A2 Zagreb-Macelj između čvorova Krapina i Trakošćan; DC1 Gornji Macelj – Žeinci – čv. Zaprešić (A2) -Stupnik-Jastrebarsko-Karlovac; DC3 Dubovec – čvor Komin-(A4) – Donja Zelina-Lužan; DC30 Velika Kosnica-Velika Gorica-Ogulinec; DC31 Velika Gorica-Pokupsko; DC35 Očura-Švaljkovec; DC36 Šišljavić-Pokupsko; DC74 Đurmanec-Bednja; DC206 Hum na Sutli – Krapina; DC408 Zračna luka Pleso – DC30; Dc434 Bobovlje – Mihaljekov Jarak; DC43 Dapci- čvor Ivanić Grad (A3) – čvor Rugvica (A3); DC231 Bregana Naselje-Samobor- čvor Sveta Nedelja (A3); DC430 Kosnica- Zračna luka Zagreb; DC536 čv. Buševec (A11) – Buševec; DC540 Beloslavec-Bedenica-Komin; DC546 Bregana-Stojdraga – Krašić-Vrh Draganički; ostale županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica.

Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom:  autocesta A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) Novi Vinodolski -Senj;

Na državnoj cesti D102 – na mostu Krk u oba smjera zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti) zbog olujnog vjetra.

8.43 – Nema prohodnih pravaca iz unutrašnjosti prema Rijeci

Zbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obratno, izvijestili su iz Hrvatskog autokluba.

8:40 – Problemi s prometom u Zagorju 

Na Facebooku su se pojavile fotografije prepriječenih vozila s ceste od Marije Bistrice prema Zagrebu. Neka su vozila čak i sletjela s ceste. Iz Policijske uprave Krapinsko-zagorske poručili su nam kako nemaju dojava o nesrećama s te dionice, ali su nam otkrili kako se u blizini graničnog prijelaza Lupinjak preko ceste ispriječio kamion.

7.46 Relacija Marija Bistrica-Zg, vise vozila zapelo u snijegu/sletilo s ceste.

Objavljuje Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županijaČetvrtak, 18. siječnja 2024.

8.35 – Idilični prizori

Snijeg je nastavio padati u Zagrebu. Pogledajte idilične prizore iz Dubrave.

Foto: Čitatelji

8.30 – Autobusne linije u Zagrebu u prekidu

Iako su iz Zagrebačkih cesta najavili kako će zimska služba nadgledati stanje na kolnicima osobito na trasama autobusnih linija ZET-a iz javnog gradskog prijevoznika javljaju da su zbog snijega na cestama u prekidu autobusne linije 104 i 233. Linija 262 je skraćena do Kučilovine 38, a zbog prometnie nesreće u Dubokom jarku neredovito prometuju linije 264, 270, 271, 272, 273 i 274, dok su zbog nesreće u Kustošiji privremeno prekinute linije 126 i 135.

Zbog kvara tramvaja linije 7 kod Savskog gaja, privremeno je u prekidu tramvajski promet u smjeru Arene Zagreb, javlja ZET.

7.20 – Snježni prizori iz Zagreba i okolice

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Crveni i narančasti meteoalarm

Zbog oborina, ali i jakog i olujnog vjetra upaljen je crveni meteoalarm za Kvarner i Kvarnerić, Riječku i Gospićku regiju. Narančasti alarm upaljen je za veći dio obale te Zagrebačku i Karlovačku regiju.

Crveno upozorenje na vjetar: u regiji Rijeka naglo će zapuhati olujna i orkanska bura, a udari podno Velebita očekuju se između 130 i 160 km/h. Narančasto upozorenje na vjetar u regiji Gospić – olujni udari jugozapadnjaka u okretanju na sjeveroistočnjak. Za Split i Knin najavljuju olujne i orkanske udare bure.

Crveno upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Gospić – do kraja dana između 15 i 50 centimetara uz jak i olujan sjeveroistočni vjetar. Moguće mećave i zapusi. Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu u regiji Karlovac. Moglo bi napadati do 25 centimetara snijega, lokalno i do 35 centimetara u višim predjelima do kraja dana. Moguće mećave i zapusi.

Žuto upozorenje na vjetar: u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac očekuju se jaki i olujni udari sjeveroistočnog, ponegdje i sjeverozapadnog vjetra, a u regiji Dubrovnik navečer olujni udari bure. Žuto upozorenje na snijeg i poledicu: u regijama Osijek, Zagreb, Knin i Rijeka (uglavnom unutrašnjost Istre). Ponegdje se očekuju poledice zbog padanja susnježice i snijega te stvaranje snježnog pokrivača. Otežani uvjeti za vožnju.

Još jučer je građanima na području Primorsko-goranske, Ličko-senjske te jugozapadnog i zapadnog dijela Karlovačke županije poslana  putem sustava za rano obavješćivanje i upozoravanje poslana SMS poruka: “Oprez: u petak snijeg, olujan vjetar, opasni uvjeti za promet! Snježni pokrivač u gorju veći od 30 cm, mećava, zapusi. Duž obale ujutro naglo orkanska bura.”

Foto: DHMZ

Oprezno u prometu

Zimska služba podružnice Zagrebačke ceste je podigla razinu spremnosti na treći od četiri stupnja. To znači da će svih 240 ekipa biti raspoređeno u bazama Zimske službe, a sva potrebna infrastruktura spremna za pravovremeni izlazak na teren u slučaju naglog pada temperatura i početka padalina, izvijestili su sinoć iz Grada Zagreba. Zimska služba će kontinuirano provjeravati stanje kolnika, posebno na trasama autobusnih linija gradskog prijevoza te po potrebi posipavati kolnik posipnim materijalima.

Hrvatski autoklub (HAK) poziva vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zagreb Zapad i Zaprešić (57. kilometar), zbog sanacije posljedica prometne nesreće vozi se uz privremenu prometnu regulaciju te je zatvoren pretjecajni trak u oba smjera.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su sljedeće katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Pula-Zadar, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka te brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak. Trajekt na liniji Zadar (Gaženica) – Ist (Kosirača) – Olib – Silba – Premuda – M. Lošinj plovi bez pristajanja u luku M. Lošinj.

Foto: HAK
Foto: HAK

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.