REAGIRALA JASNA OMEJEC: Nitko nije iznad zakona i Ustava!

Autor: Hina

Predsjednica Ustavnog suda u priopćenju ističe da "građani Hrvatske mogu biti mirni: ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka, kao što će i svaki zakon koji je u skladu s Ustavom, biti podržan pred Ustavnim sudom. Na te činjenice nitko nikada nije mogao i ne može utjecati", naglasila je Omejec te zaključila da "nitko nije iznad zakona i Ustava".

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec reagirala je u subotu na medijske napise o pokušajima utjecaja na Ustavni sud vezano za odluku o ustavnosti Zakona o sportu, te istaknula da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni, i da nitko nije iznad zakona i Ustava.

“U većem broju današnjih izdanja novina (Telegram, Jutarnji list, Večernji list) objavljeni su novinski članci o pokušajima utjecaja na Ustavni sud u vezi s osporavanjem ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu iz 2015. godine. Medijski napisi objavljeni su u najosjetljivije vrijeme izborne promidžbe, kada postoji obveza Ustavnog suda da se suzdrži od obraćanja javnosti”, navela je u priopćenju predsjednica Ustavnog suda Omejec.

Unatoč tome, dodaje Omejec, “Ustavni sud ocjenjuje nužnim ponovno upozoriti da su pokušaji politizacije i instrumentalizacije Ustavnog suda apsolutno zabranjeni. Ta zabrana vrijedi jednako za sve”.

Predsjednica Ustavnog suda u priopćenju ističe da “građani Hrvatske mogu biti mirni: ako je neki zakon neustavan, bit će uklonjen iz pravnog poretka, kao što će i svaki zakon koji je u skladu s Ustavom, biti podržan pred Ustavnim sudom. Na te činjenice nitko nikada nije mogao i ne može utjecati”, naglasila je Omejec te zaključila da “nitko nije iznad zakona i Ustava”.

Prema navodima današnjeg Jutarnjeg lista, Uskok je prije nekoliko tjedana pokrenuo tajne izvide protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, Paška Dodića, i potpredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića, te jedne sutkinje i jedne savjetnice na Ustavnom sudu, zbog sumnji da su pred Ustavnim sudom pokušali izlobirati rušenje dijelova Zakona o sportu. No, nakon tjedan dana osobe pod mjerama su doznale da su pod tajnim nadzorom policije, tvrdi Jutarnji list. Dodaje kako na kraju nije dokazana hipoteza da su Mamić i Vrbanović doista pokušali privoljeti navedenu sutkinju Ustavnoga suda da “sruši” zakon.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.