Miranda Cikotic/PIXSELL

Ovo još niste vidjeli: Pokušajte riješiti Kerumovu križaljku!

Autor: Iva Međugorac

‘Kad si na vlasti, teško možeš propasti’, mantra je koja se neupitno može povezati uz brojne predstavnike hrvatske političke elite među koje valja uvrstiti i nesuđenog splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Čovjeku naprosto iz nekog razloga na poslovnom planu baš ide, i to ne samo njemu, već i članovima njegove šire i uže obitelji. Posljednji događaj o kojem bruji splitska javnost jest koncesija od 15 godina koju je nad uvalom Bene dobila tvrtka National.

Odluka je to donesena u splitsko-dalmatinskoj županijskoj Skupštini glasovima HDZ-a, HNS-a i Kerumove stranke HGS.

Hobotnica oko sporne koncesije još spornijoj tvrtki izgleda ovako: vlasnik Nationala je Igor Sapunar, koji je Kerumov nećak, predsjednik Skupštine je Sapunarov otac Petroslav, suprug Kerumove sestre i zastupnik Kerumove stranke. Za one koji nisu polovili ovu kompleksnu križaljku – sve ostaje u krugu obitelji. Inače, bivši koncesionar u uvali bila je, kakve li slučajnosti, tvrtka Uvala Bene čiji je vlasnik Kerum osobno.

Radi ovih u najmanju ruku čudnovatih zbivanja pobunila se oporba, ali dodatni problem jest i taj što se na natječaj za koncesiju nije javio nitko osim Kerumova nećaka pa stoga i nesuđeni gradonačelnik grada pod Marjanom ne vidi ništa sporno u cijeloj ovoj priči. Čudno je međutim to što je Sapunar vlasnikom tvrtke postao svega dan nakon glasovanja o dodjeli koncesije, ali i to što je Ministarstvo zaštite okoliša nakon prijave udruge ‘Društvo Marjan’ uskratilo suglasnost za koncesiju i vratilo stvar u proceduru.

Zanimljiv početak

Inače, Kerum je temelje svojeg poslovnog carstva postavio 1989. godine, nakon završene srednje građevinske škole i odslužene vojske, kada je odselio u Irak gdje je danonoćno radio i donio kući 30 tisuća maraka. Zatim se otisnuo na more i radio na teretnom brodu i položio ispite za upravljanje velikim brodovima. Jedno vrijeme bavio se prodajom ribe po selima splitskog zaleđa, a potom je prema biografiji u vlastitom domu otvorio prvu malu trgovinu. Na početku je djelovao sam, a kasnije mu je u pomoć priskočila sestra Nevenka koja se brinula za računovodstvo i financije. Godinama kasnije priznao je da je prvih mjeseci pribjegavao industrijskoj špijunaži, odnosno da je robu u svojoj trgovini snižavao, nakon što bi popisao cijene u obližnjoj trgovini.

Međutim, dio splitske javnosti u te priče ne vjeruje te se govori kako je na police stavljao robu državnih rezervi iz Caritasa, što dakako nikada nitko nije istražio, niti provjerio. Kerum je godinama gradio svoje poslovno carstvo otvarajući trgovine po gradovima uz obalu, a onda i po otocima, a proširio se i na Zagreb te pokazao interes za investiranje u turizam. Pokreće tako obiteljski hotel Neva u Podstrani, ulaže i kupuje brojne nekretnine i zemljišta te se danas s pravom može nazvati milijunašem, iako se odavno nalazi u ozbiljnim financijskim poteškoćama.
Prema podacima iz lokalnih dalmatinskih medija Kerum posjeduje zemljišta u Rogoznici i Splitu, kuće u Solinu, Podstrani, Čiovu, Hotel Nevu, dvije kuće u Zagrebu, zgradu na Trsteniku. Sve skupa vrijedno oko pet milijuna eura, a spomenuti treba i zemljište kampa na Braču, Hotele Central i Marjan, dionice niza poduzeća te štednju od 60 milijuna kuna. Odnedavno Kerum poslovno surađuje i s generalom Čermakom, pa stoga zaista možemo konstatirati da on sve i da želi ne može propasti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.