Ima li šef MUP-a previše moći?

Autor: dnevno.hr

Karamarko, kao bivši šef SOA-e i aktualni ministar unutarnjih poslova, ima veliku moć i mora se paziti da tu moć ne zloupotrebljava – misli Igor Dragovan.

Predsjednik Josipović i ministar Karamarko razgovorom u četiri oka izgladili su, čini se, nesporazume o kojima se dosta pisalo zadnjih tjedana. Unatoč tome, u SDP-u, stranci koja je Josipovića i iznjedrila kao kandidata za predsjednika države, poteze prvog čovjeka MUP-a i dalje pomno prate.

– Nitko u Hrvatskoj nema pravo pomisliti da je apsolutni gospodar svega. Karamarko, kao bivši šef SOA-e i aktualni ministar unutarnjih poslova, ima veliku moć i mora se paziti da tu moć ne zloupotrebljava. Mislim da je dobro da je Karamarko jučer razgovarao s predsjednikom Josipovićem. Predsjednik prije svega ima pravo, što su i njegove ustavne ovlasti, koordinirati sigurnosne službe, a MUP u tom smislu mora imati dobru komunikaciju s predsjednikom. Nadam se da će se sukobi na toj relaciji, ako su i postojali, riješiti’, mišljenje je SDP-ovog člana Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igora Dragovana, prenosi tportal.

Sukob ili nesporazum

S druge strane, HNS-ovka Vesna Pusić ne bi pripisala Karamarku takvu moć koja izlazi izvan okvira njegovih ministarskih ovlasti. Spomenula je pritom slučaj Varšavska, kada se, nakon odluke Prekršajnog suda koji je stao na stranu aktivista, pokazalo da institucije ipak rade svoj posao.

HDZ-ovac Andrija Hebrang u svemu nije vidio sukob, nego samo nesporazum. ‘Relacija ministar-predsjednik je, koliko ja znam, korektna i svi nesporazumi su iza njih. Ne znam zašto svaki resor koji počne dobro raditi moramo negativizirati. Mislim da Karamarko radi dobar posao u borbi protiv korupcije i mislim da je netko ili ljubomoran na taj uspjeh ili na rezultate njegovog posla’, kaže Hebrang.

Želi smijeniti Jadranku Kosor

Kada spominje negativiziranje, Hebrang misli na napise koji su se pojavili u Jutarnjem listu o tome da je sukob Karamarko-Josipović puno dublji. Dapače, u njima se spominje i da SDP pokušava u javnost progurati informacije o tome da Karamarkove ambicije sežu toliko daleko da zapravo želi s mjesta premijerke smijeniti Jadranku Kosor.




Vesna Pusić ne vjeruje u takve Karamarkove ambicije. ‘Iz suradnje između predsjednika države i Karamarka ne mogu iščitati namjeru da smijeni premijerku. Ne znam kakve su njegove ambicije, ali mislim da ne sežu toliko daleko’, rekla je Pusić.

Hebrang za teoriju o Karamarkovim velikim ambicijama nije ni čuo. ‘Čuo sam samo da Karamarko želi smijeniti Josipovića’, našalio se Hebrang.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.