HSS: Ljetna suša opet iznenadila Jakovinu!

Autor: T. P.

"Što radi Jakovina? Priprema li kakav paket mjera?" pitaju se u HSS-u.

U Središnjici HSS-a održana konferencija za medije na temu: Ljetna suša opet iznenadila Jakovinu. Da je Hrvatska zemlja apsurda, pokazuje i to da, unatoč tome što su jedno od njenih bogatstava i vode, u Hrvatskoj se navodnjava manje od 1 posto površina, dok je europski prosjek 10 %. Nakon 2012. i ove godine se ponavlja priča oko suše. Prenosimo priopćenje HSS-a:

“Možemo shvatiti da je Kukuriku vladu 2012. suša iznenadila, ali ne možemo shvatiti da im se to ponovno događa. Iako su se posljedice suše mogle ublažiti, po tom pitanju nije napravljeno apsolutno ništa.

Prema našim podatcima, samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji već sada ratari i stočari mogu računati sa štetom od preko 100 milijuna kuna. Ako se prisjetimo da se dobar dio tih proizvođača tek oporavlja od posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine, jasno je u kakvoj se bezizlaznoj situaciji sada nalaze. Gdje je Jakovina i ministarstvo?

Ništa bolja situacija nije niti u drugim slavonskim županijama, procjena ljudi sa terena je da ukoliko u narednih 4 – 5 dana ne padnu veće količine kiše, razmjeri šteta od suše će se dramatično, i u kratkom roku, značajno povećavati. Procjene su također da će izravne štete u tim okolnostima narasti i do 70% od vrijednosti proizvodnje, a o neizravnim štetama tek se može nagađati. Što radi Jakovina? Priprema li kakav paket mjera?

Pitamo Jakovinu zašto su iz natječaja za mjeru 4.1. ruralnog razvoja izuzete točke (h) i (i) članka 9. Pravilnika koje se odnose na navodnjavanje poljoprivrednih površina? Kako to da za Mjeru 20. PRR – Tehnička pomoć, koju koristi Ministarstvo poljoprivrede, nije donijet Pravilnik, a ministarstvo već sada troši ta sredstva? Uostalom, prošla su tri mjeseca od kako je završen natječaj za mjeru 4.1. i 4.2. Poznato je da je zbog lošeg Pravilnika došlo izuzetno mnogo zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. Ministre, kome ste namijenili najveći dio tih sredstava? Imate li svoje favorite? Tražimo da se odmah objavi rang lista svih zahtjeva koji su zadovoljili uvjete natječaja sa iznosima i bodovima!

Na novinarsko pitanje oko događanja u Imunološkom zavodu, predsjednik HSS-a Branko Hrg je odgovorio da nije Vrdoljaku ni ovoj vladi interes očuvanje Imunološkog, plaće radnicima i interes građana, njima je interes kako „mrknuti“ milijune dolara vrijedne ampulice sojeva. „Tko zna, možda ćemo uskoro od vlade dobiti prijedlog za „monetizaciju“ sojeva“- istaknuo je Hrg.”




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.