Foto: Tom Dubravec / CROPIX

BROJKE RASTU SVAKOG DANA! Bolnice padaju pod koronom? Evo podataka

Autor: Iva Međugorac

Iz dana u dan svjedočimo sve većem broju oboljelih od koronavirusa, međutim, ono što dodatno brine u ovim vanrednim okolnostima jest broj oboljelih medicinara, budući da je najveći strah upravo ulazak korone u zdravstveni sustav.

No, mjesta za paniku nema, barem ako je suditi po porukama koje se u javni prostor puštaju iz Stožera, ali i od strane ravnatelja bolnica koji poručuju kako situaciju drže pod kontrolom te kako imaju dovoljno kadrova za ove vanredne okolnosti. Ono što se neprestano ponavlja kao prednost u borbi protiv pošasti koronavirusa jest to što su sve bolnice u hladnom pogonu, a to pak znači da se ne izvode rutinske operacije i pregledi toga tipa, unatoč tim mjerama dobar dio bolnica, ali i domova zdravlja ipak u svojim redovima broji medicinare zaražene koronom.

Nedavno smo tako svjedočili takvim stanjima u Vinogradskoj bolnici, potom u KBC-u Zagreb, stanje je ozbiljno i u Biogradu, ali i u Osijeku. Službene brojke pokazuju da je u ovom času 223 liječnika i medicinskih sestara u izolaciji samo u Vinogradskoj, više desetaka izolirano je u osječkoj te u bolnici u Biogradu, a govoreći o ovom problemu tijekom gostovanja na javnoj televiziji ministar Beroš obznanio je brojku od ukupno 495 medicinara koji su poslani u samoizolaciju.

U KBC-u Osijek prije nekoliko dana je primljena pacijentica za koju je naknadno utvrđeno da je pozitivna na koronu, radi toga su u samoizolaciju poslani svi liječnici kao i medicinsko osoblje s kojima je bila u kontaktu. S ozbiljnim problemima nose se i u biogradskoj Specijalnoj bolnici za ortopediju gdje je radi zaraženog radnika promtno izolirano 52 djelatnika, što je trećina ukupnog broja zdravstvenih radnika te institucije. Šest djelatnica splitskog županijskog Doma zdravlja također je u samoizolaciji, a dvije zdravstvene ustanove toga kraja su dezinficirane.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.