Foto: Lucija Ocko / CROPIX

Crvena Kate: ‘Hrvatska je oaza za bogate, a tamnica za siromašne’

Autor: Dnevno.hr

Naistaknutija persona i predsjednička Radničke Fronte Katarina Peović gostovala je na N1 televiziji gdje je komentirala dnevno-političke teme.

Podsjećamo, saborska oporba danas je ocijenila “iznimno lošim” novi zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama, navodeći da ne definira kolike će te plaće biti, da se ne znaju koeficijenti, da je uvođenje ocjenjivanja službenika “dosta riskantan potez”. Oporba se usuglasila kako će u ocjenjivanju kvalitete rada i napredovanju državnih službenika ključna biti stranačka iskaznica, konkretno HDZ-ova, što iz te stranke demantiraju.

Vladajući se pozivaju na činjenicu da su neki vodeći sindikati prihvatili ovakav prijedlog zakona. Peović kaže da je to samo opravdavanje.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Grmljavina s lijeva

“Zvuči kao da je sve u redu od strane vladajućih. Ako su sindikati to amenovali, otkud nama uopće pravo da govorimo da je nešto pogrešno s tim zakonom. Ali u tome jest problem – mi moramo stvarno početi razdvajati sindikate koji borbeno stoje uz skoro 200.000 tih radnika, ali i uz druge radnike i oni koji su zapravo spremni na razne ustupke”, rekla je Peović.

Dalje je dodala što se možda skriva iza dogovora:

“Na sindikalnoj sceni se stvarno širi priča da je ovaj tip zakona prošao zato što se sindikalistima tih matičnih sindikata koji sudjeluju u pregovorima obećala razna mjesta u tim vijećima i tijelima, raspodjelu sindikalne imovine o čemu se govori već 30 god i nije se realiziralo i vraćanja članka zakona koji je Ustavni sud odbacio, razlikovanje članova-nečlanova da članovi reprezentativnih sindikata – što je problematično jer će uništiti sve druge sindikate – da dobiju neke beneficije.”

O famoznim ‘uhljebima’

Peović kaže da će zakon stvoriti “vrlo lošu radnu atmosferu u kolektivu i oportuniste koji će biti slizani s ravnateljima i koji će biti dobro ocijenjeni. “Ta ocjena ne znamo na čemu će biti temeljena, osim zaista na povjerenju ili pripadnosti nekoj stranci. Ako vi možete samo 5 posto nagraditi ocjenom izvrstan i 15 posto ocjenom vrlo dobar prilično je jasno na koji način će se stvari odvijati.”
Foto: Katarina Peović (Facebook)

S druge strane, država u zakon upisuje očekivanje da ona smatra da 80 posto njezinih zaposlenika ne zaslužuje višu ocjenu od trojke.

“Ajmo biti krajnje otvoreni. Ta medijski promovirana priča o uhljebima u javnom sektoru i državnoj upravi je sada dobila i zakon. Država priznaje da je 80 posto uhljeba. A bit će upravo obrnuto. Nagrađivat će se oportunisti, oni koji su bliski vladajućoj stranci. Nisu svi jednaki i to se sad ozakonilo”, rekla je Peović.

Zastupnica Radničke fronte rekla je da u zemlji imamo privilegirane obitelji i privilegirane bogataše. No, naglasila je, “Radnička fronta izborila je malu pobjedu kada je u pitanju Hrvatska narodna banka (HNB)”.
Peović zabila Tomaševiću nož u leđa zbog Jakuševca: ‘Tamo su slali žene’

“Mi smo od početka inzistirali da HNB objavljuje podatke o koncentraciji štednje. Podatak iz 2014. pokazao je da mala šačica ljudi, njih 1,7 posto, drži ukupno 40 posto. Danas je taj broj valjda još radikalniji. HNB je odbijao objaviti taj podatak jer to ne ide u prilog priči Andreja Plenkovića, iluziji da nam je svima jednako dobro. Saznat ćemo do sredine mjeseca jesmo li to doista uspjeli i hoće li se to dogoditi, ali HNB bi trebao redovito objavljivati taj podatak.

To je izuzetno važan podatak. Mi imamo superhikovski porezni sustav. Oaza smo za bogate, tamnica za siromašne. Mi najviše oporezujemo siromašne, a najmanje bogate. Nemamo porez na nekretnine ni na imovinu. No ono što mi predlažemo je porez na neto bogatstvo, da se stvarno najviše oporezuje taj 1 posto najbogatijih”, rekla je Peović.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.