Kaznena prijava protiv ravnatelja policije Olivera Grbića?

Autor: Mladen Prenc

Željko Olujić, odvjetnik pretučenog Alena Ajkića, najavio je da će na kaznenu odgovornost pozvati sve policijske dužnosnike uključene u pokušaj zataškavanja premlaćivanja u Karlovcu.

Željko Olujić, odvjetnik obitelji Alena Ajkića (20) kojeg su 26. ožujka brutalno pretukla trojica karlovačkih policajaca, izrazio je svoju ogorčenost nehumanim postupanjem državnih organa reda i najavio kaznene prijave koje će na odgovornost pozvati i najviše dužnosnike MUP-a.

Iako je policija putem javne isprike i suspenzije četvorice policajaca u PU karlovačkoj pokušala sanirati štetu nanesenu ugledu čitave institucije, čini se kako ta gesta nije zadovoljila obitelj Ajkić.

‘Policija je uzela vlast u svoje ruke’

– To što se dogodilo u karlovačkoj policiji skandal je kojim bi se trebale pozabaviti vladajuće institucije u zemlji. Policija je uzela vlast u svoje ruke, a to je suludo i neprihvatljivo – oštro je započeo odvjetnik Olujić, navodeći niz povreda i kaznenih djela koje su, prema njegovom mišljenju, osim četvorice suspendiranih policajaca počinili i čelnici Ravnateljstva policije i karlovačke uprave.

– Nakon što su mladića prebili, policajci nisu pozvali Hitnu pomoć, iako ih je Ajkić, kako tvrde on i svjedoci, preklinjao da ih

Oliver Grbić

pozovu. Nakon toga su sve pokušali zataškati, tvrdeći da iz bolnice u koju je Ajkić polomljen stigao tijekom noći nisu dobili nikakvu obavijest o teškom ozljeđivanju, iako je ona poslana odmah ujutro. Zbog takvog neljudskog i skandaloznog ponašanja podnijet ću u ime obitelji kaznene prijave protiv načelnika i glasnogovornice karlovačke policije, a ako se utvrdi da je i ravnatelj policije sudjelovao u zataškavanju i njega ćemo pozvati da kazneno odgovara – najavio je Olujić, napomenuvši kako će trojicu policajca koji su sudjelovali u premlaćivanju 20-godišnjaka, obitelj Ajkić i privatno tužiti.




Ukoliko se Olujićeva tvrdnja – da lanac odgovornosti nije prekinut suspenzijom četvorice policajaca – pokaže istinitom, šef karlovačke policije Josip Ćelić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić mogli bi se naći u neugodnoj situaciji.

Dodouše, Ćelić je već demantirao nagađanja da je on kao šef znao što su napravili njemu podređeni policajci. Također je u izjavi koju je dao Večernjem listu dodao da sukladno tome nije ni mogao obavijestiti ravnatelja Grbića, s kojime je četrdesetak sati nakon premlaćivanja Ajkića, iz VIP lože pratio nogometnu utakmicu između Karlovca i Rijeke.

Olujić sumnja da je Ćelić tada govorio istinu, pa će odgovornost šefova policije morati ispitati državno odvjetništvo.




Josipović i Banac pohvalili brzu reakciju MUP-a

Slučaj brutalnosti karlovačkih policajaca nije promakao ni Hrvatskom helsinškom odboru. Član HHO-a Ivo Banac

Ministarstvo unutarnjih poslova izrazilo je žaljenje zbog nastalog događaja, te istaknulo da će ovakvi negativni događaji koji nanose štetu ugledu policije i ubuduće biti najstrože sankcionirani.

osudio je nasilni čin, međutim, pohvalio je brzu i odriješitu reakciju ministra Tomislava Karamarka.

– Takvo ponašanje je doista prešlo svaku granicu i drago mi je da je Karamarko odmah suspendirao i kazneno prijavio policajce. Policijske brutalnosti takve vrste ima mnogo i dobro je da je MUP odmah reagirao i tako poslao jasnu poruku da zaštitu pod okriljem ministarstva nasilnici više neće imati – kaže Banac.

Brzu reakciju MUP-a pozdravio je i predsjednik Ivo Josipović, smatrajući nedopustivim da policajci prekoračuju svoje ovlasti i primjenjuju prekomjerno nasilje nad pojedincima.

Više:

Četiri policajca suspendirana, jedan kazneno prijavljen

Autor:Mladen Prenc
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.