ZAČUĐUJUĆE OTKRIĆE: Pronađena mumija redovnika u položaju meditacije prekrivena životinjskom kožom! (FOTO)

Autor: T. Pšenko

Tradicija mumificiranja u Mongoliji ni danas nije strana. U položaju meditacije čuva se i jedna od najpoznatijih mumija redovnika koji je umro 1973. godine.

U provinciji Songinokhairkhan nedaleko od Ulan Batora otkriveno je mumificirano tijelo najvjerojatnije budističkog svećenika u zavidnom stanju. Znanstvenici su iznenađeni i osebujnim položajem u kojemu je mumificirano tijelo pronađeno. Naime, mumija redovnika nalazi se u turskom sjedu, odnosno lotus položaju kakav je svojstven budističkim redovnicima u meditaciji.

Na kojoj je točno lokaciji mumija pronađena još nije poznato javnosti, no stručnjaci ističu da je vjerojatno riječ o suhoj i zaštićenoj lokaciji na kojoj tijelu nisu mogli naštetiti vremenski uvjeti od, pretpostavlja se, početka 19. stoljeća do sada, ističe mongolski list “The Morning News“. Tijelo mumije prekriveno je kožom konja, krave ili deve. Detalji će biti utvrđeni nakon forenzičke analize u Ulan Batoru. 

Prema nagađanjima, pronađeno tijelo možda pripada redovniku i učitelju Dashi-Dorzhoi Itigilovu rođenom 1852. godine. Ako je tako, mumija ipak nije stara koliko trenutno tvrde znanstvenici.

Tradicija mumificiranja u Mongoliji ni danas nije strana. U položaju meditacije čuva se i jedna od najpoznatijih mumija redovnika koji je umro 1973. godine. Ta je mumija turistička atrakcija s obzirom na sunčane naočale koje su mu stavljene na lice kako bi se prekrile prazne očne duplje koje su ostale nakon što su oči istrunule.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.