Uspio je najskuplji eksperiment u povijesti čovječanstva

Autor: G.R.

Kamen temeljac, koji je danas postavljen u 27-kilometarskom tunelu, gotovo sto metara ispod francusko-švicarske granice, mogao bi uroditi jednom 'potpuno novom fizikom'.

Nakon nekoliko odgađanja, kvarova i popravaka, znanstvenici iz Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) uspjeli su postići sudar čestica, dosad neviđenih razmjera i snage. Najskuplji eksperiment u povijesti čovječanstva, pokrenut je u rujnu 2008. godine, a uspio je prvenstveno zahvaljujući Large Haldron Collideru (LHC), masovnom stroju za ubrzavanje subatomskih čestica. Kamen temeljac, koji je danas postavljen u 27 – kilometarskom tunelu, gotovo sto metara ispod francusko-švicarske granice, mogao bi uroditi jednom potpuno novom fizikom. Gotovo dvogodišnji rad čitavog tima znanstvenika, danas je okrunjen sudarom dviju čestica zajedničke razine energije od sedam TeV-a (tera elektronvolt). Laički rečeno, riječ je o rekonstrukciji ‘Big Banga’ u koju je uloženo pet milijardi funti.

‘Molimo za strpljenje, sada tek slijedi znanstvena analiza’

Znanstvenici, od kojih su mnogi današnji događaj opisali kao početak nove ere u znanosti, nadaju se da će im ovo otkriće dati neke nove podatke o samom svemiru i njegovu postanku. Ipak, iz CERN-a mole javnost za strpljenje, jer, kako kažu, trebati će vremena da ‘mudre glave’ prouče sve aspekte današnjeg eksperimenta.

– Do velikih otkrića može se doći jedino kada na uzorku od milijardu događaja, znanost uspije prepoznati onih par vrlo rijetkih, koji pokazuju novu materiju ili nove čestice – izjavio je Guido Tonelli, glasnogovornik iz CERN-a, te dodao kako će za analiziranje svih podataka trebat pričekati još nekoliko mjeseci, ako ne i godina.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu dnevno.hr:

Posljednje pripreme za ‘susret s Bogom’

Znanstvenici korak bliže rekonstrukciji postanka svemira
Još jedna odgoda Velikog praska
Autor:G.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.