Stručnjaci utvrdili: Štedne žarulje proizvode nuklearnu energiju koja nije štetna za ljude

Autor: D.V.

Prvi je to uspješni pokus izvlačenja nuklearne energije na siguran način pošto su metode izvlačenja nuklearne energije iz urana i plutonija opasni za život čovjeka ali i prirode zbog visokog radioaktivnog djelovanja.

Štedne žarulje uskoro bi mogle postati standardizirane širom Europe što bi gotovo dovelo do nestanka 'običnih' žarulja. No, NASA-ini stručnjaci smatraju da se u njima događaju sitni nuklearni procesi…

Kako kažu, u štednim žaruljama dolazi do niskoenergetskih nuklearnih reakcija koje su potpuno bezopasne. Čak štoviše, poželjne su i ovo bi mogla biti vrlo dobra vijest.

Stručnjaci su u odbačenim, starim žaruljama pronašli jedinstvene izotope žive koja su uglavnom proizvodi u kontroliranim uvjetima u laboratoriju.

– Živa zarobljena u iskorištenoj CFL žarulji pokazuje neuobičajeno veliku podjelu tog elementa na različite izotope. Taj je uzorak potpuno različit od onoga kojeg smo promatrali u ranijim istraživanjima, osim ako ne govorimo o namjernom obogaćivanju izotopa – rekao je za Forbes Lewis Larsen, jedan od istraživača koji je postavio ovu teoriju o nuklearnim reakcijama male energije (LENR), nazvanu Widom-Larsen teorija.

Gledajući tu teoriju, u praksi bi svako drugo kućanstvo širom svijeta svaki dan svjedočilo milijunima sitnim, bezopasnim nuklearnim reakcijama za vrijeme normalnog rada štedne žarulje.

Ova teorija (LENR) je sastavni dio pogona litijskih baterija kakve se koriste u mobitelima i nizu drugih aparata u svakodnevnoj uporabi.

– Odvedemo li ovo istraživanje korak dalje, mogli bi dokazati da je LENR istinski zelena i sigurna nuklearna energija, kaže Larsen.




Prvi je to uspješni pokus izvlačenja nuklearne energije na siguran način pošto su metode izvlačenja nuklearne energije iz urana i plutonija opasni za život čovjeka ali i prirode zbog visokog radioaktivnog djelovanja.

Autor:D.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.