Revolucija u medicini: Automehaničar izumio alat za lakši porođaj inspiriran plutom iz vina

Autor: M.M.

Horhe Odon, 59-godišnji auto-mehaničar iz Argentine, smislio je spravu koja bi mogla potpuno izmijeniti budućnost medicine.

Sve je počelo s vinom: Jorge Odón, automehaničar u Argentini, bio je inspiriran YouTube videom koji pokazuje kako se miče pluteni čep koji upadne u bocu vina te je izumio novi uređaj za porođaj koji je entuzijastično prihvaćen među liječnicima, ali i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Horhe Odon je prototip sprave napravio “igrajući se barbikama”. Do inovacije u medicini došao je u svojoj kuhinji i to pomoću staklenog bokala, kćerkine lutke i plastične vrećice sa platnenom ručkom.

Ova sprava dobila je naziv Odón uređaj, po svome inovatoru, a dizajnirana je kako bi spasila djecu zarobljenu u porođajnom kanalu. Ova neizvjesna situacija može biti smrtonosna za novorođenče i za majku, a do sada su napori tehnike da to ublaži – posebice u siromašnim zemljama – bile nedovoljne.

Odón uređaj mogao bi biti isplativ te jednostavan za upotrebu: Svjetska zdravstvena organizacija sad obavlja testove uređaja, a Američka tehnološka kompanija se nada da će početi s proizvodnjom istih u bližoj budućnosti.

Prema pisanju „New York Timesa”, ginekolozi imaju samo riječi hvale za Odonovu spravu.

“Ovo je veoma uzbudljivo jer ova inovacija dolazi upravo iz područja medicine koja već desetljećima stagnira”, kazao je dr Mario Merialdi, glavni koordinator za unaprijeđenje perinatalnog zdravlja koja je dijelom Svjetske zdravstvene organizaciji.

Deset posto svih poroda u godini dana su, prema statistikama, porođaji sa teškim komplikacijama.




Liječnici smatraju da bi Odonov izum mogao spasiti mnoge bebe u zemljama u razvoju, pa čak smatraju da bi tom metodom mogao biti smanjen broj carskih rezova u svijetu.




Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.