Otkriven golem superocean ispod Zemljine kore (VIDEO)

Autor: T. Pšenko

Prema Jacobsenovim riječima, "Zemlja od njih zvoni poput zvona još danima poslije." Mjerenja brzine otkrila su kroz kakve se vrste stijena prolazi, tj. kada se kreću kroz vodu, usporavaju se.

Otkriće superoceana koji se nalazi u Zemljinu plaštu između vruće jezgre i površine moglo bi otkriti misterij nastanka mora na Zemlji. 

Do sada su postojale dvije teorije prema kojima je voda na Zemlju stigla ledenim kometima, ili se pak u ranoj fazi razvoja Zemlje  “iscijedila” iz unutrašnjosti. Steven Jacobsen iz Northwestern Universityja u Evanstonu u SAD-u istaknuo je da je ovo otkriće vrlo dobar dokaz da je voda stigla na Zemlju iz unutrašnjosti, a postojanje podzemnih rezervoara vode isto se tako objašnjava time da su količine mora ostale postojane milijunima godina.

Jacobsenov se tim u istraživanjima služio s 2000 seizmometara koji su uočili seizmičke valove u više od 500 potresa. Prema Jacobsenovim riječima, “Zemlja od njih zvoni poput zvona još danima poslije.” Mjerenja brzine otkrila su kroz kakve se vrste stijena prolazi, tj. kada se kreću kroz vodu, usporavaju se.

Jacobsen je dodao da su analize seizmičkih valova pokazale da između vanjskog i unutrašnjeg omotača Zemlje na dubinama od oko 700 kilometara postoje ogromne nakupine stijena ringwoodita na tlaku i temperaturi koji su savršeni za to da se voda izluči iz njih.

 

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.