NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Pronađeno egipatsko groblje s tisućama mumija, ne zna se razlog broju!

Autor: T. Pšenko

Arheologinja Mulenstein istaknula je da će u bližoj budućnosti objaviti nova saznanja s ogromnog nalazišta mumija. Dodatna zanimljivost koju je podijelila s javnošću jest da se na ogromnom groblju nalaze i plavokose i crvenokose mumije.

Faraoni su se mumificirali i zakapali u piramide ili kakve hramove, a sada je došao trenutak da se izbliza sagleda i novootkriveno groblje mumificiranih “običnih”, malih Egipćana. Naime, očito su oni mahom pokapani na groblju Fag el-Gamus na kojemu je otkriveno više od milijun mumija.

Spomenuto antičko groblje otkrio je tim arheologa s američkog Sveučilišta Brigham Jang. Američki arheolozi istraživanja to mjesto već 30 godina, no svoja su otkrića sada podijelili sa širom javnošću.

“Prilično smo sigurni da na groblju ima oko milijun grobova. Veliko je i natrpano mumijama”, rekla je voditeljica istraživanja, Carrey Mulenstein.

Navodno pokopani na tom groblju nisu pripadali vladajućim kastama starog Egipta. Često su pokapani bez grobnih priloga (primjerice novčića) koji su im, prema drevnom vjerovanju, olakšavali prelazak u zagrobni svijet. Unutarnji organi pokojnika uglavnom nisu bili izvađeni, što je jedan od preduvjeta mumificiranja. Umjesto toga, za prirodni postupak mumificiranja pobrinula se pustinjska klima.

Ilustracija

Iako je jasno da su na tom groblju pokopani ljudi iz siromašnijih slojeva, arheolozi su ondje pronašli i nekoliko vrijednih predmeta i umjetnina izrađenih od stakla i lana. Pronađeno je i mumificirano tijelo djeteta za koje se procjenjuje da je staro 18 mjeseci, a koje je zakopano s nekoliko odraslih ljudi. Dijete je bilo umotano u tuniku, na stopalima je imalo pletene papuče, a na rukama po dvije narukvice.




Arheolozi još nisu uspjeli saznati odakle tolik broj mumija usred egipatske pustinje jer se u blizini tog nalazišta nalazi tek jedno selo, a antička Philadelphia, staroegipatski grad čiji se ostatci također nalaze nedaleko od Fag el-Gamusa, imao je svoje, odvojeno groblje.

Prema procjenama stručnjaka, groblje se počelo koristiti 2000 godina prije Krista. Arheologinja Mulenstein istaknula je da će u bližoj budućnosti objaviti nova saznanja s ogromnog nalazišta mumija. Dodatna zanimljivost koju je podijelila s javnošću jest da se na ogromnom groblju nalaze i plavokose i crvenokose mumije.




Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.