Foto: Matija Djanjesic / CROPIX/Ilustracija

Prokockali sve poput ovisnika, a tek ovaj što je čudnovato spasio glavu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Život, a sport je prenesena slika života, nekad zna biti takav. Kada najmanje očekuješ i kada najviše sumnjaš – ispadne najbolje. Upravo tako se može opisati Dinamove neosporno uspješna sezone, bez obzira hoće li modri u dva finalna sraza Kupa trijumfirati. Stoga, shvatljivo je veliko i zajedničko veselje Dinamovih igrača i navijača, nakon pobjede protiv Osijeka koje je i teoretski zaključila rasplet našeg prvenstvo.

Koliko puta smo tijekom sezone slušali priče o „nikad lošijem Dinamu„, usput „nikad jačem Hajduku„, kao i o „goropadnoj Rijeci„. Usput, trener Sergej Jakirović proživljavao je paklene dane. Istina je da se od početka svog prelaska iz Rijeke u Dinamu u Zagrebu nije baš najbolje snašao. Dinamo je kiksao gdjegod je stigao, prvo je pobjegao Hajduk, kasnije Rijeka. I nije bilo puno optimista čak ni među Dinamovim navijačima.

Pa, nekih desetak puta, ruku na srce, Jakirović je bio pred otkazom. Ne samo zbog šokova u domaćem prvenstvu, već i u europskim natjecanjima. Ta, sjetimo se samo gostovanja u Pragu, Prištini i Solunu. Dinamo se s tih putovanja vraćao ponižen, a Jakiroviću je sudbina visila o niti.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hajduk bio favorit, ali…

Ipak, ovo prvenstvo bilo šokantno u mnogim klubovima. Hajduk je svoju prednost prokockao poput najvećeg ovisnika, Rijeka se upravo digla nakon što je šokirala Splićane na Poljudu, a Dinamo se vadio u utakmicama kojem je gubio sve do sudačke nadoknade.

Možemo mi sada pričati da je Jakirović imao sreće, zapravo to je neminovan zaključak… Međutim, Dinamo je na koncu konca iskoristio više slabost drugih nego što je pokazivao neku iznimnu moć. Pogledajmo ovako, u našoj osrednjoj, da ne velimo smiješnoj ligi, jedan Hajduk koji je donedavno slovio kao favorit u ovome prvenstvu zabilježio je čak – deset poraza.

Pa je tako Dinamu jedini konkurent postala Rijeka. Koju je trener Željko Sopić nadahnuto vodio. I bilo je to zanimljivo za pratiti, prvenstvo je praktički morala odlučiti jedna utakmica, taj veliki derbi na Rujevici koji je Dinamo dobio čudesnim preokretom.

Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Spasio se Jakir

Sergej Jakirović spasio je živu glavu, to je tako jasno. I još uvijek nema mira, spominje se da će biti smijenjen nakon prvenstva, s druge strane iz kluba poručuju da to neće biti tako. Treba li vjerovati vijestima iz kluba? Ni slučajno. Koliko puta smo se naslušali i nagledali tvrdnji da uprava stoji iza trenera, da bi drugi dan odletio poput lastavice.




Dinamo je u ovoj sezoni uistinu imao jednu veliku poteškoću, koja se morala reflektirati na momčad. Usred sezone mijenjana je kompletna uprava, odgođene i na koncu uspješne skupštine te promjena predsjednika obilježile su ovu godinu. Novi predsjednik Velimir Zajec imao je imperativ baš kao i Jakirović, kao novi čelnik zagrebačkog kluba morao je dokazati svoju sposobnost. Tako da je i njemu ovim trijumfom pao kamen sa srca.

Činjenica jest da je kadar Dinamovih nogometaša slabiji nego prošlih godina. Ali, time je i uspjeh kluba, uprave i trenera veći. Egzaktno je pitanje – budućnosti kluba. Da bi održavao svoj veliki pogon i ubuduće živio od unosne prodaje, zapravo stvaranja igrača, Dinamo mora igrati europske utakmice. I to dugačko kroz sezonu.

Tuđman je poskakivao od bijesa, ali ga je čvrsto stisnuo: ‘Lažu da se kiselo smijao’




Zajec pred izazovom

Europa je najbolji izlog za prodaju igrača, dobra partije kroz Uefina natjecanja bildaju cijenu igračima. Taj je i mehanizam i automatizam gotovo do savršenstva doveo bivši šef Dinama, danas bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić. I tu mu se zasluge ne mogu osporiti.

Zato je Zajec pred teškim izazovom. Pod njegovim vodstvom Dinamo mora nastaviti domaću dominaciju, biti konkurentan u Europi. Trošiti pametno, zarađivati bogato. Samo, kada se proda ono najbolje iz Dinama, primjerice Baturina ili Petković, pitanje je kako ih nadomjestiti.

No, to je već neka druga priča. Zaključimo, Dinama tek čekaju opasni dani. Tek je savladao prvi zavoj na teškoj stazi punoj krivina. Ako želi dominirati i dalje klub iz Maksimirske mora ostati solventan, a opet s kvalitetnom momčadi. To su zahtjevi koje nekad ne mogu ispuniti i najveći europski klubovi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.