Vlašić obranila naslov svjetske prvakinje

Autor: dnevno.hr

Iza Blanke ostale su srebrna Ruskinja, Ana Čičerova i trećeplasirana Njemica Ariane Friedrich.

Naša najbolja atletičarka Blanka Vlašić obranila je naslov svjetske prvakinje u skoku u vis. Na Svjetskom prvenstvu u Berlinu Splićanka je s preskočenih 204 cm ponovila uspjeh ostvaren prije dvije godine u Osaki.

Finale je otvorila ohrabrujuće te je iz prvog pokušaja preskakala visine od 187, 192, 196 i 199 centimetara, dok je iz drugog preskočila 202 i pobjedničkih 204 centimetra. Iza Blanke ostale su srebrna Ruskinja, Ana Čičerova i trećeplasirana Njemica Ariane Friedrich, koje su preskočile 202 cm.

Nakon što je zlato već bilo na prsima Blanka je pokušala napasti i svjetski rekord s letvicom na visini od 210 centimetara. U drugom pokušaju bila je vrlo blizu, no nije uspjela. Tako će rekord još neko vrijeme ostati u vlasništvu Bugarke Stefke Kostadinove. Također vrijedi spomenuti kako je ovo bilo 78. natjecanje na kojemu je Vlašićka preskočila dva metra.

Splićanka je druga skakačica u povijesti ovog sporta kojoj je pošlo za rukom obraniti naslov svjetske prvakinje. Do sada je to postigla jedino Južnoafrikanka Hestrie Cloete koja je nakon osvojenog Svjetskog prvenstva 2001. u Edmontonu, isti uspjeh ponovila i dvije godine kasnije u Parizu. Vlasnica svjetskog rekorda, Stefka Kostadinova, dva je puta osvajala naslov svjetske prvakinje, ali nikada ga nije obranila.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da Blanka brani naslov svjetske prvakinje. Prije deset godina, tada široj javnosti još relativno nepoznata Splićanka, postala je svjetska juniorska prvakinja u Kingstonu, da bi 2002. godine obranila naslov u Santiagu. Prvi veći uspjeh na seniorskoj pozornici, Blanka je zabilježila u Moskvi 2006. na Svjetskom dvoranskom prvenstvu. Godinu dana kasnije postala je svjetska prvakinja u Osaki, a 2008. osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Pekingu. Iste je godine postala i dvoranska prvakinja Europe na prvenstvu održanom u španjolskoj Valenciji.

A da se na rekordu Stefke Kostadinove uistinu nakupio debeli sloj prašine koji će uskoro biti očišćen, Blanka je najavila na atletskom mitingu u Zagrebu u kolovozu 2008., kada je skočila 208 cm i time postavila drugi najbolji rezultat svih vremena.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.