Ivan Klindic

(VIDEO) ZNAJU LI VATRENI PROTIV KOGA ZAPRAVO IGRAJU? Iznenadit će vas ovi malo poznati detalji o Peruu

Autor: Andrija Kačić Karlin

Peru je tri puta sudjelovao na svjetskim smotrama, u Meksiku 1979. godine, u Argentini 1978. i naposljetku u Španjolskoj četiri godine kasnije. Jedan igrač obilježio je ovu peruansku nogometnu generaciju,a ako ćemo pravo u tom razdoblju bio je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu. Da, riječ je o najvećem imenu peruanskog nogometa, Teofilu Cubillasu koji je od peruanskih 19 golova na svjetskim prvenstvima sam postigao 10, upisavši i dvije asistencije

Noćas (01.30) hrvatska nogometna reprezentacija igra prijateljsku utakmicu protiv Perua, reprezentacije osobitu po mnogo detalja. Oni mlađi drže peruansku nogometnu vrstu neatraktivnim suparnikom što nikako nije istina. Spletom nekih okolnosti Peruanaca dugo nema na vrhu svjetskog nogometa, a sedamdesetih i osamdesetih godina nije bio tako. Naprotiv… Peru je bila jedna od najjačih južnoameričkih reprezentacija.

Peru je tri puta sudjelovao na svjetskim smotrama, u Meksiku 1979. godine, u Argentini 1978. i naposljetku u Španjolskoj četiri godine kasnije. Jedan igrač obilježio je ovu peruansku nogometnu generaciju,a ako ćemo pravo u tom razdoblju bio je jedan od najboljih veznih igrača na svijetu. Da, riječ je o najvećem imenu peruanskog nogometa, Teofilu Cubillasu koji je od peruanskih 19 golova na svjetskim prvenstvima sam postigao 10, upisavši i dvije asistencije. On je uz Nijemce Miroslava Klosea i Thomasa Müllera jedini nogometaš koji je na dva svjetska prvenstva uspio postići po pet ili više golova.
Na svjetskoj smotri u Meksiku 1970. godine svijet je upoznao Cubillasa, sjajnu „desetku” koja je po znanju i moći konkurirala i Peleu. Brazil je postao svjetski prvak, a ljudi su se zaljubljivali u južnoamerički nogomet i zbog Perua i Cubillasa.

Sjajan je bio i Peru 1978. godine u Argentini, opet je sjajio Cubillas, koji je u skupini s Iranom, Nizozemskom i Škotskom na sveopće iznenađenje izborio prolaz. U polufinalnoj skupini izgubio je od Brazila 0-3, a od Argentina čak s 0-6. U toj utakmici Argentincima je za plasman u finale trebala pobjeda od najmanje pet golova razlike, bilo ih je šest. A na vratima Perua bio je izvrstan vratar, ali naturalizirani Argentinac Ramon Quiroga. Do današnjeg dana se nisu stišale optužbe da je on tu utakmicu – prodao!
Već ostarjela ista generacija otišla je i na prvenstvo 1982. u Španjolsku, više te moći nije bilo i momčad je ispala u skupini.
Stoga je posve jasno otkud toliko oduševljenje recentnim plasmanom Perua na svjetsku smotru, kao i prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske. Peru se uspio nakon dugih 36 godina izboriti za nastup na Svjetskom prvenstvu izbacivši Novi Zeland u dodatnih kvalifikacijama. Ipak, zamalo im ni to nije bilo dovoljno… Malo je nedostajalo da ih politika onemogući u nastupu u Rusiji.
Mnogi mediji su već zaključivali kako će se umjesto Perua na svjetsku smotru pozvati Italija.

Naime, peruanska političarka iz vladajuće opcije Paloma Noceda je kao predsjednica Odbora za poduku, mladež i sport predložila novi zakon prema kojem bi Peruanski nogometni savez postao dio nacionalnog instituta za sport i tako bacila tamošnji nogomet u probleme. Dakako, Fifa to nije dozvolila, i da se tako postupilo Peru bi bio izbačen sa svjetske smotre iako se regularno kvalificirao.
Sad kad je i to prošlo u zemlji je velika euforija. Nogometna utakmica između Hrvatske i Perua u subotu u noći s nestrpljenjem se čeka u toj južnoameričkoj zemlji.
Kada je prošle godine Peru izborio odlazak na prvenstvo u Rusiji, emocije su nanovo preplavile zemlju sa 16,5 milijuna stanovnika. Za manje od tri mjeseca ispunjava se san mnogih generacija. Hrvatska će im biti prvi test na putu prema tom velikom natjecanju. K tome, na Floridi u SAD je golema peruanska populacija, očekuje se da će preplaviti stadion.
“Ne igra se svaki dan s Hrvatskom. To je jedna od najboljih reprezentacija u Europi s poznatim igračima iz važnih europskih liga”, pišu peruanski sportski novinari koji i sami ne kriju uzbuđenje zbog skorašnjeg odlaska na SP, a Hrvatska je tu da „otvori vrata”. Hrvatska nikada nije igrala protiv Perua koji je južnoameričke kvalifikacije završio na petom mjestu. Bolji su bili Brazil, Urugvaj, Argentina i Kolumbija. U dodatnim kvalifikacijama Peru je bio, podsjetimo, uspješniji od Novog Zelanda.
Peru će na Svjetskom prvenstvu igrati u skupini s Francuskom, Danskom i Australijom. Hrvatska će mu stoga poslužiti kao dobra proba prije okršaja s europskim rivalima jer ta reprezentacija dosad nije igrala puno utakmica s momčadima iz Europe. Inače, Peru je u kvalifikacijama eliminirao Čile, aktualnog osvajača Copa Americe, što je napunilo njegove igrače samopouzdanjem. Nitko se, međutim, ne usuđuje prognozirati do kuda može doći u Rusiji iako neki vide dvoboj s Danskom ključnim za prolaz skupine.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.