Megaštit nevidljivosti, Screenshot/Youtube

Znanstvenici proizveli štit nevidljivosti i već ga prodaju po povoljnoj cijeni

Autor: Zlatko Govedić

Tvrtka Invisibility Shield Co. iz Londona (Engleska, UK) predstavila je revolucionarni “megaštit nevidljivosti” koji je dizajniran da da objekte iza sebe učini gotovo nevidljivima. Znanstvenici objašnjavaju da taj futuristički proizvod radi po načelu savijanja svjetla.

Stručnjaci tvrtke razvijaju megaštit već dvije godine, a sada je napokon ugledao svjetlo dana. Visok je 1,8 i širok 1,2 m. Koristi precizno konstruiran niz leća za upravljanje svjetlom pa tako učinkovito može sakriti više ljudi koji stoje jedan pored drugog.

Za razliku od prethodnih iteracija, koje su bile ograničene na skrivanje jedne osobe koja čuči te su zahtijevale ručno podupiranje, novi megaštit britanskih znanstvenika dizajniran je za stabilnost i jednostavnost korištenja.

Nije čak ni skup

Poboljšan ergonomskim ručkama za udobno nošenje i poboljšanu stabilnost kada stoji slobodno, “megashield” predstavlja značajan napredak u tehnologiji prikrivanja. Tvrtka je objasnila i mehanizam na kojem se temelji proizvod.

Precizno konstruiran niz leća preusmjerava svjetlost reflektiranu od osobe iza štita dalje od promatrača, dok istodobno lomi pozadinsko svjetlo kako bi učinkovito kamuflirao subjekt. Ta se tehnologija pokazala najučinkovitijom protiv jednolikih pozadina kao što su trava, lišće, pijesak i nebo, kao i definiranih vodoravnih linija poput horizonta ili umjetnih obilježja poput zidova i tračnica.

Tvrtka trenutno skupno financira megashield na web poslužitelju Kickstarter te nudi cijenu za ranu prijavu od 699 funti (814 eura). Svojim inovativnim dizajnom i praktičnim primjenama, megashield obećava revoluciju u konceptu nevidljivosti i pronalaženje raznolike upotrebe u raznim područjima.




Znanstvena fantastika postaje realnost: Terenac na šest kotača ima i sklopivu letjelicu

Tema (znanstvene) fantastike

Štitovi nevidljivosti česta su tema u (znanstvenoj) fantastici gdje se koriste kao sredstvo za skrivanje i neprimjetni prolazak. U svijetu književnosti i filma, nevidljivost je često povezana s magijom ili naprednom tehnologijom.




Jedan od najpoznatijih primjera štita nevidljivosti dolazi iz svijeta Harryja Pottera, gdje Harry nasljeđuje legendarni nevidljivi plašt koji mu omogućuje da se u potpunosti sakrije od očiju drugih, što je ključno za Harryjeve avanture u školi magije Hogwarts i borbu protiv Svetog Mračnog gospodara, Lorda Voldemorta.

U svijetu Gospodara prstenova, vidoviti prsten također pruža nositelju sposobnost da se sakrije od pogleda drugih. Frodo ga je nekoliko puta stavio kako bi se zaštitio od orkova dok je putovao u Mordor. No, za razliku od nevidljivog plašta, vidoviti prsten nosi veliku opasnost i koristi se za kontrolu i dominaciju nad drugima.

Osim ovih klasičnih primjera, štitovi nevidljivosti često se pojavljuju i u drugim djelima znanstvene fantastike i fantastike. Mogu biti predstavljeni kao tehnološki uređaji koji koriste napredne optičke ili energetske principe kako bi korisnika učinili nevidljivim. Osim za skrivanje, štitovi nevidljivosti mogu imati različite svrhe, uključujući špijunažu, izbjegavanje opasnosti ili infiltraciju neprijateljskih područja.

Danas to očito više nije fantastika. Budućnost je tu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.