Foto: Unsplash

Znanstvenici otkrivaju kako pronaći izvanzemaljski život: ‘Ne tražite zelenu boju’

Autor: Dnevno.hr/B.D.

U potrazi za vanzemaljskim životom znanstvenici već znaju da vjerojatno traže svijet koji se znatno razlikuje od Zemljine zelene biosfere. Nemoguće je znati što točno tražimo, ali naš planet može nam pružiti neke tragove. Na primjer poznajemo organizme koji mogu živjeti u okolišu koji je smrtonosan za većinu drugih bića na Zemlji. No kako bi mogle izgledati vanzemaljske “biljke”? Novo istraživanje iz područja astrobiologije prenosi Science alert.

Život na Zemlji pruža tragove za to kako bi život mogao izgledati na drugim planetima. Većina bića proizvođača za preživljavanje se oslanja na zeleni klorofil, no fotosintetske bakterije koje žive u uvjetima slabe svjetlosti obično su ljubičaste kako bi što bolje iskoristile infracrvenu radijaciju.

“Ljubičaste bakterije mogu preživjeti u širokom spektru uvjeta, što znači da bi mogle preživjeti na mnogo različitih svjetova”, rekla je astrobiologinja Lígia Fonseca Coelho s Instituta Carl Sagan Sveučilišta u Cornellu. “Već ovdje dominiraju nekim nišama. Zamislite samo da se ne natječu sa zelenim biljkama, algama i bakterijama. Crveno sunce bi im moglo dati najbolje uvjete za fotosintezu.”

Foto: Unsplash

Drugačije zvijezde

Najbrojnije zvijezda u Mliječnoj stazi nisu nalik našem Suncu, već su manje, crvenije i stvaraju manje topline i svjetlosti. Gotovo 75 posto svih zvijezda u galaksiji su “crveni patuljci”, zato su znanstvenici počeli spekulirati može li život nastati na egzoplanetu koji ima crvenu zvijezdu, i ako može, kako bi taj život izgledao i kako bismo ga mogli prepoznati.

Institut Carl Sagan pokušava katalogizirati različite oblike života i kako bi ih se moglo prepoznati s drugog planeta. Ovdje na Zemlji fotosintetski pigment koji nalazimo u većini biljaka je klorofil-a koji se nalazi i u cijanobakterijama. Kloroplast koji se nalazi u biljnim stanicama ustvari je simbiotska cijanobakterija koja je davno evoluirala uz pretke biljaka kojima je omogućila fotosintezu.

Oko zvijezde koja stvara drugačiju svjetlost oblici života vjerojatno bi također bili druge boje. Coelho i njeni kolege prikupili su preko 20 vrsta bakterija koje koriste biopigmente karotenoide za iskorištavanje svjetlosne energije.

‘Ljubičasta je nova zelena‘

Ti organizmi žive pod crvenim i infracrvenim svjetlom i koriste sustave za iskorištavanje svjetlosti koji su jednostavniji od onih koje nalazimo kod biljaka. Oni koriste bakterioklorofile koji apsorbiraju valne duljine svjetlosti koje biljke i cijanobakterije ne mogu, ali ne stvaraju kisik.




Novootkriveni planet počeo je svijetliti na 2300 stupnjeva: ‘Najnevjerojatniji dio naših otkrića’

Znanstvenici su pažljivo mjerili pigmente različitih bakterija i stvorili su modele vanzemaljskih svjetova s različitom površinom i atmosferskim uvjetima kako bi odredili kako bi izgledali. U svakom slučaju takav planet bi zbog prisutnosti bakterija mogao stvarati intenzivne boje koje bismo mogli prepoznati.

“Tek sad smo otvorili oči za fascinantne svjetove koji su tamo”, rekla je astrobiologinja Lisa Kaltenegger, direktorica Carl Sagan instituta. “Ljubičaste bakterije mogu živjeti u tako raznolikim uvjetima da ih može zamisliti na mnogo različitih svjetova. Ljubičasta je nova zelena,” duhovito je zaključila.

Autor:Dnevno.hr/B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.