Screenshot/Youtube

Zastrašujuće upozorenje o superćelijskim olujama: ‘Ova bi godina mogla biti užasna’

Autor: Zlatko Govedić

Iznimno visoke temperature u “aleji uragana” na Atlantika već su prisutne, iako je tek veljača pa znanstvenici upozoravaju da bi te neviđene temperature mogle biti loša vijest za nadolazeću sezonu oluja.

Naime, od ožujka 2023., prosječne temperature površine mora diljem svijeta dosegle su rekordne visine te nastavljaju rasti. Taj zlokobni porast temperature oceana pokreće ubrzavanje globalnog zatopljenja i klimatski uzorak el niño.

Prosječne temperature površine mora sada su otprilike 20,3 °C na sjevernom Atlantiku, što je za cijeli stupanj više od prosjeka od 1981. do 2011. godine. To uključuje atlantsku aleju uragana, morski pojas u kojem nastaju uragani, a proteže se od zapadne obale Afrike do Srednje Amerike.

Intenzivni atlantski uragani

Porast temperature mora mogao bi rezultirati intenzivnijim atlantskim uraganima tijekom ove godine, kada se očekuje početak sezone uragana: od 1. lipnja do 30. studenog.

Uragani se razvijaju iz tankog sloja oceanske vode koji isparava vjetrom prije nego što se diže i formira olujne oblake. Toplije vode daju ovom sustavu više energije, potičući ga na brže formiranje oluja.

Znanstvenici su već otkrili da su klimatske promjene učinile ekstremno aktivne sezone atlantskih uragana puno vjerojatnijima nego što su bile 1980-ih. To je zato što topliji oceani ne čine uragane češćima, ali ih čine jačima i brže rastućima.




Međutim, “toplina oceana sama po sebi nije jamstvo za aktivnu sezonu”, objašnjava Joel Hirschi iz britanskog Nacionalnog oceanografskog centra i nastavlja:

“Vertikalni vjetrovi na suptropskim područjima moraju biti slabi. Ako je vertikalna smjena vjetra, visinska promjena brzine vjetra, preintenzivna, olujni oblaci se raspršuju i uragani se neće formirati”.

Aleja uragana, Ilustracija: Wikimedia Commons

El niño će trajati do lipnja

U tom smislu važna je uloga el niña, klimatskog ciklusa u kojem se vode u tropskom istočnom Pacifiku zagrijavaju više nego inače, što utječe na globalne vremenske obrasce.




Povezan je sa slabijim pasatima oko ekvatora, što podiže prosječne temperature površine mora na ekvatoru za barem 1,5 °C.

Trenutni el niño razvio se brzo u srpnju 2023. i očekuje se da će trajati do lipnja ove godine. Tijekom tog perioda vjetrovi u Atlantiku obično su jači i stabilniji nego obično, djelujući kao kočnica na formiranje uragana.

No ako se klimatski ciklus pokaže prema predviđanjima te ga oslabi ili zamijeni la niña (njegov hladniji pandan), moglo bi doći do neuobičajeno olujnog ljeta.

Zašto kažemo superćelija, a ne superstanica? Postoji zanimljivo jezično tumačenje

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.