Ilustracija

VELIKA NADA OBOLJELIMA: Znanstvenici razvili ‘ubojite stanice’ koje pronalaze i uništavaju tumore bez da diraju zdrave stanice

Autor: Dnevno

Znanstvenici sa sveučilišta McMaster razvili su obećavajuću novu imunoterapiju protiv raka koja koristi ubojite stanice razvijene izvan tijela i napravljene tako da pronalaze i uništavaju maligne tumore. Te novorazvijene modificirane “prirodno ubojite” stanice mogu razaznati između stanica raka i zdravih stanica, koje su često međusobno pomiješane te na taj način uništiti samo ciljane maligne stanice.

Sposobnost tih stanica ubojica da razlikuju ciljane stanice, čak i od zdravih stanica koje imaju slične markere, vrlo je obećavajući razvoj za tu granu imunoterapije, tvrde članovi znanstvenog tima koji stoje iza studije objavljene u znanstvenom časopisu iScience, a ista je objavljena i u PubMed bazi podataka, prenosi EurekAlert.

Znanstvenici sa sveučilišta McMaster zapravo su htjeli razviti moćnu terapiju koja bi bila učinkovita i sigurna protiv čvrstih tumora raka. Prvo su razmnožili prirodne stanice ubojice uzete iz krvi pacijentica s rakom dojke. Navedene stanice provode slične funkcije kao i T-stanice imunološkog sustava. Nakon toga su ih genetski modificirali tako da ciljaju specifične receptore na stanicama tumora te su uspješno testirali CAR-NK stanice u laboratoriju na stanicama tumora uzetih iz pacijentica s rakom dojke.

“Učinkovitost koju vidimo s CAR-NK stanicama u laboratoriju vrlo je obećavajuća, a shvaćanje da je ova tehnologija moguća vrlo je važno. Sad imamo puno bolje i sigurnije opcije za solidne tumore”, ističe Ana Portillo sa Odsjeka za medicinu sveučilišta McMaster.

Portillo smatra da je njihovo istraživanje vrlo važno i zbog toga što je imunoterapija za pacijentice oboljele od raka dojke u zaostatku za drugim terapijama malignih tumora, jer sad pruža moguću učinkovitu terapiju za tu veliku skupinu pacijenata.

Ashkar vjeruje da bi njihova terapija mogla pokazati sličnu učinkovitost i protiv tumora na plućima, jajnicima te drugim oblicima čvrstih zloćudnih tumora.

Idući korak su klinička testiranja na pacijentima i trenutno su u postupku organiziranja, prenosi zimo.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.